CTRL +/- FÖR TÖRRE ELLER MINDRE TEXT
UNDER UTARBETANDE OCH JUSTERAS SEDAN MED MELLANSLAG OCH RÄTTADE STAVNINGAR MEN LÄGGS UT SOM ANGELÄGEN DIREKT.. OM ÄN MYCKET AV SAMMA IGEN ATT SÄGAS IGEN
Rumänskan gör som uska ska men som arbete ingen kontakt med vårdad M - som känner väl som säkert är att i fientligt land i fientliga händer - om än gör som ska..
Rumänskan ska sedan när M flyttat över till Begoniahemmet färdigställt i slutet av augusti komma fram till mig som helt a la patriarken Eduardo nu på helt annan avdelning med Marzban som enhetschef och den repressiva ordningen och miljön har upphört - utom för rumänskan - Marzban har tydligtvis inte meddelat sig med H - men ju typiskt för boendet - Rumänskan adresserar mig när jag anländer; 'DU KAN GÅ IN PÅ HENNES RUM OCH VÄNTA SÅ LÄNGE - - svarar; 'MEN NU HAR JU DET DÄR UPPHÖRT (dvs den repressiva ordningen men går snällt in och väntar på rummet och finner EN RADIOLIMPA PÅ HÖGSTA VOLYM : VEM HAR SATT DEN DÄR OCH SYFTE ATT PLÅGA MED FÖR HÖG MUSIK???)
RADIOLIMPA stod på Fyrklövern en annan gång när anländer mindre än halvmeter bakom M vid matbordet på stolen med tre st kalopsköttbitar två små potatisar och sås på orörd tallrik, uthärdande uttryck i ansiktet stilla kroppshållning. OJ DÅ DET TÄNKTE JAG INTE PÅ OCH USKAN LER ALLTFÖR MJUUKT - TVÅ ST GICK OMKRING SOM OBERÖRDA AV RADIOLIMPAN PÅ HÖGSTA MED MAX STRESSANDE DISCOTECHNOMUSIK! Elakheterna..
Varför återge. Klagan bara. TIllfälligt för bara denna 'situation'. NÄNÄ ett exempel på subtila elakheter boende kan utsättas för men plåga andra i personalen till s k 'emotionell stress' och sjukskrivningar ohälsa. Det som anhöriga på besök aldrig ser och rädda kanske att 'klaga'.
Är vanligare än man tror. HÄR I HUDDINGE ÄR FÖRETEELSEN DIREKT FRÅN FÖRVALTNINGSCHEF M FL ÄLDROMSORGSNÄMNDENS ORDFÖRANDE: EN HÅRD MILJÖ. MEN jämför med Markarbeten 2011 beslutade av kommunfullmäktige utan särskild paragraf om prio de vårdades hälsa att de klarar livet - I HUDDINGE VÄRDERAS ALDRIG ÄLDRE DET KAN VERKA SÅ MED BASALA RUTINER TVÄTT O STÄD O MAT O APODOS MEN LITA ALDRIG PÅ HUDDINGE - PERSONALS TYSNADSKULTUR..
De unga uskorna ska nämnas, vänliga mjuka professionella av somalisk härkomst man känner igen; DET ÄR SOM EN DEL MED ANNAN HÄRKOMST ÄR MER VANA VID ATT UTSTÅ OCH VERKA I REPRESSIVA MILJÖER DE ÄR UNDERBARA SOM GER SKILLNAD I MILJÖN NÄR TJÄNST - KONTRASTEN FLAGRANT I DEN MILJÖN MEN DE ÄR JU SOM VARJE BÖR VARA OCH VARIT I BÖRJAN AV VISTELSEN - BORTRÄKNADE VÅRDSKADORNA!
SMAKA PÅ DEN i STYCKET OVAN - RÄTTSÄKERHET FÖR ÄLDRE VÄRNLÖSA VÅRDADE OCH VERKSAM TILLSYN : HUR MAN SER ÄLDRE MED VÄRDE ELLER SER SOM VEGETERANDE BOSKAP. FÖRVALTNINGSCHEFSKULTURER GER PRÄGEL SOM NÄSTAN KAN *KÄNNAS* FRÅN KOMMUN TILL KOMMUN HUR VARIERAR O BEROENDE AV VILKEN MAS - MEDICINSKT ANSVARIG SKÖTERSKA I KOMMUNEN HÄR JOHANNA SOPO TYVÄRR SOM SÄGER TILL SOCIALSTYRELSEN ATT 1 TILL 2 GLAS VÄTSKA RÄCKER FÖR ATT VÄTSKA UPP EN ÄLDRE ALLTSÅ HAR ULRIKA HALLDEN GJORT HELT RÄTT SOM FRÅGAT USKOR OM M ÄTIT OCH DRUCKIT UNDER FÖRMIDDAGEN VAREFTER MEDDELAR INTE TAR KONTAKT DIREKT FÖR VÄTSKA I EFTERHAND ENLIGT FASSTEXTEN NÄR FROSSA SKAKNINGAR KRAMPER O DARRINGAR UPPSTÅR VID INFUSION ACLASTA BENSKÖRHETSSKYDD O ÅRSDOS I VENEN---- BEROR PÅ ÖVERKÄNSLIGHETSREAKTION MEN ÄNDÅ NU VAR GIVET OCH AVSLUTAT ---- DVS MAS MEDICINSKT ANSVARIG SKÖTERSKA FÖR ALLA SKÖTERSKOR I HUDDINGE KOMMUN - ÄR 'INTE RIKTIGT KLOK' MED VAD HON SÄGER
SVORDOMAR DIREKT ANVÄNDS JU INTE PÅ HEMSIDAN OCH LÄS RÄTT; REGION ÖST SOCIALSTYRELSEN CARLANDER MED CHEF GUSTAVSSON FINNER INGET ERINRA OM (FRÅGAN NÄR INTE JOURNAL LÄMNADES UT - HAR NÅGON LÄKARE GRANSKAT JOURNALERNA - SVAR JA - MEN KAN OMÖJLIGT VARIT FALLET INTE HELLER NÅGON KOMPETENT SKÖTERSKA SKULLE KUNNA LÅTA PASSERA - DESSA INSPEKTÖRER GICK VIDARE O ÄR VÄL ÄNNU VID IVO. DE ANSLÖT ALLTSÅ TILL ATT PROLEMATISERA AVSLÖJAREN AV PROBLEMEN MER ÄN HÅLLA ANSVAR FÖR PROBLEMENT: OCH IGEN ATT JOURNAL LÄMNADES UT ÖVER 2 ÅRS PRECRIPTIONSTID GICK INTE RUCKA PÅ.
CAROLINE FLEMING SVARADE 2 ÅR FÖRFLUTIT; ÅTER FRÅGA ATT HÄLSO OCH SJUKVÅRDSLAGENS PARAGRAF INTE FORMULERAR SÅ KATEGORISKT STOPP VID 2 ÅR OCH SPECIELLT NÄR VÄGRAR LÄMNA UT JOURNAL TILL NÄRSTÅENDE MED MEDGIVNADE SOM FINNS AV M I SKRIFT. DET HÄR VAR FÖRE VISSELBLÅSARNA I MACCARINIAFFÄREN DÄR NUMERA VISSELBLÅSARE LEDER TILL ÅTGÄRD OCH HEDRAS I SITT MOD - DET HÄR VAR FÖRE MEN VAR SÅ SÄKRA FÖR HUDDINGE UTAN RELEVANS - DEN KULTUREN KRÄVS NOG MER - DOM ELLER FLERA FÖR EN VÅRDKULTUR ATT ÅTGÄRDAS TILL GENOMSNITTLIGT ÅTMINSTONE OCH ÄNNU.
Anders Franzén, DR Team Äldre doktorn utfärdar förvaltarintyg 110718 strax före Britt Marie Karléns infamt destruktiva 'Delegationsbeslut' inskannat ovan, förvaltningschef. VD för Team Äldre Doktorn per telefon säger sig på fråga vara läkare i grunden - en pling till växeln med frågan vad profession är Kristina VD i grunden - direktsvar av växeln TÄD - hon är sköterska. HELAHELA TIDEN DEN HÄR STILEN - de som bär ansvar och av tyngd - drar till med vad som helst.
Team Äldre Doktorn förlorade om igen upphandlingen år 2008 och efter 4 år därmed avslutar de efter massa år haft konsultverksamheten i kommunen - enligt Alireza Ourang m fl sköterskor därför att inte 'tar samtalen' med patient med anhöriga som inte ingår som mediciskt ansvarsobligat - men när kommunalbaserad vårdpersonal blir sura - kan de missta uppdraget helt - kommunen har 'makt' - så skett i flera fall i branschen - så nu vet ni det.
STATSVETARE SOCIOLOGER MENAR ATT RÖSTRÄTTSREFORMEN EFFEKTIVT FÖRST AVSLUTADES MED UPPHÄVANDET AV OMYNDIGFÖRKLARINGEN S K ÅR 1989 - RÖSTRÄTT FICK ALLA HA LIVET UT - DÄR HA LAGEN IMPLEMENTERATS MEN ÄN IDAG INTE ATT INGEN BLIR MINDERÅRIG FÖRKLARAD MED NÅGON FÖRVALTARE SOM *TAR ÖVER*OCH BESLUTAR OCH BESTÄMMER MED ELLER OCKSÅ EMOT HUVUDMAN SOM ÄR EN POPULÄRFRITOLKNING AV ATT KRAV PÅ FÖRVALTARES SAMTYCKE FÖR RÄTTSHANDLING ÖVERSÄTTS TILL ATT PÅSTÅS VARA BESLUTANDERÄTT ÖVER HUVUDMAN LIKT EN FÖRMYNDARE ÖVER MINDERÅRIG SOM INTE ÄR FALLET LÄNGRE: FÖRÄLDRABALKEN GÖR INTE RESERVATIONER FÖR OM *INTE FÖRSTÅR* ATT DÄRMED FRÅGA GOD MAN ISTÄLLET ELLER DIREKT FÖRVALTARE SOM HAR EN FULLMAKT REDAN FÖR ATT FÖRETRÄDA SAMMA SÄTT SOM NÄR GOD MAN GER FULLMAKT FÖR VARJE RÄTTSHANDLING:HUR MYCKET SKA MALAS OCH NÖTAS INNAN GÅR IN. PRESUMERAT; FÖRMODAT; HYPOTETISKT SAMTYCKE INGET SVÅRT AVGÖRANDE:
Läkarintygat ett måste för förvaltarskap - men har inget avgörande 'mycket ingripande åtgärd' som när en enskild kunde minderårig förklaras - för mindreåriga gäller ju faktiskt möjlighet till tvång än - till hämtningsbeslut o liknande som ej gäller för vuxna med mindre Vårdintyg eller särskild orosanmälan med procedurer - inget sådant fanns för M - utan fördes tillbaka från permission till vårdboende med argumentet förklarat av civil polisman (som ej visade leg) 'Det hela går ut på att det är hon själ som säger hon önskar åter'. Södertörnspolisens reptilhjärnor utan eftertanke rycker ut när kommunen ringer - hej vad det går fort. Har Södertörnspolisen 'politiserats' - kommunens tjänstemän utses och tillsätts av kommunstyrelse. Det tänker de aldrig på? Dags att göra det då när till den grad 'gungar' som i det förlopp de agerade i sedan en förvaltningschef med underställda gått i affekt överstyr!
Anders Franźens läkarintyg ett vidunder av skugga över läkarkåren när han säger i kombination med att utelämna - allt med prio förvaltningschefen att återfå upphandling efter fyra år framför prio patienten - skam för läkarkår om begreppet skam ännu finns att kunna skilja ut dem som sänker till lågt och lämnar kommunala personalgruppers tal om 'värdegrund' till jämfört med att säga ordet; 'ordbajs' rätt o slätt.
'90-årig multisjuk kvinna boende på Tallgårdens Äldreboende. Inflyttad 071019 p g a sviktande minne och nedsatt kognitiv förmåga. MMT 20/30 utfört vid geriatriska kliniken Karolinska i Huddinge 2007 men demensutredning ej utförd då dotternavbört detta. Bedömdes då som kognitiv svikt och uppvisat en bild förenlig med demensutveckling. Även försämrat allmäntillstånd. Kräver i dagslägetn hjälp eller tillsyn med all ADL (Aktivieter i Dagliga livet). I anamnesen för övrigt tablettbehandlad hypertoni, hjärtsvikt och osteoporos. Traumatisk subarachnoidalblödning (hjärnblödning) 2001. Abladerad WPW syndrom (hjärtrytmrubbning) 2007. Perforerad appendicit (brusten blindtarm) 2009.'
Utveckling (nästa ruta i förvaltarintyg)
........sedan följer;
Sonen har enligt uppgift sedan 2002 en av pat undertecknad och bevittnad fullmakt om att han ska företräda pat i frågor rörande hälsa och ekonomi i den händelse pat inte skulleklara detta själv. Sonen är också den som skött ekonomin och är villig att bli pats förvaltare. Pat tillfrågas idag om ho villatt sonen eller dottern ska föfreträda henne men hon klarar ej att ta ställning. Säger 'ni får bestämma'. Frågor också om hon vill att vi eller dottern ska bestämma över hennes vård. Svarar då tydligt i närvaro av undertecknad och två sjusköterskor att vi ska sköta vården. Pat uppenbart besvärad av frågorna. Bedöms ej förstå innebörden av förvaltarskap.
GENOMGÅNG AV VAD DR FRANZEN SÄGER OCH INTYGET TILL BRORSANS RELEVANS.
(DET FÅR TA DEN TID DET TAR OCH LÄSNING DET KRÄVER OM SÅ 1000 SIDOR INGET OMFÅNG SÄRSKILT STORT FÖR ÄMNET - PROPOSITIONER SFS FÖRARBETEN ÄR LÄNGRE - ETT FALL *NERIFRÅN OCH UPP* MED VAD DÄR ALLMÄNGILTIGT GER SOM INSYN UTAN FÖRBEHÅLL FÖR ATT 'EJ KUNNA GÅ IN I ENSKILT ÄRENDE' NOG SÅ VIKTIGT OCH SAKNAS FINNS INGET JÄMFÖRBART. DE FINNS DE SÄRSKILT PROFESSIONER I POSITIONER SOM KAN HA *NYTTA* AV INSYN INBLICK DIREKT TILLÄMPBART - HUDDINGE GERIATRISKA KLINIK TILL EXEMPEL FRANZEN HÄR REFERERAR TILL MEN SOM EN LÄS RIKTIGT; FÖRVANSKNING AV VAD ÖVERLÄKAREN I HUDDINGE KLINIKEN JOURNALFÖR ÄVENSOM UTAN ATT LÅTA FÖRSTÅ ATT DET ÄR HAN SOM ÄR ANSVARIG LÄKARE ATT VAD SJUKDOMAR HAN NOTERAR UPPSTÅTT)
För det första var boende inte aktuellt pga kognitiv svikt utan försvagning av sjukdom som sedan åtgärdades med bortbränd extra retledningsbana att hjärtat gick för fort WPW syndrom. 20 % av blod vid varje pumslap mot annars - hjärsvikt för musklen blivit större när hjärtat gick fortfort. Vid tiden för förvaltarintygat FANNS INGEN HJÄRTSVIKT längre återbesök 2008 och läkaren sa att nu var 40 % av blodflöde återställt redan och skulle helt återställas. Det ser Franzén direkt när han går in i samma journal som Huddinge sjukhus har och får göra som medicinskt ansvarig - medgivande rutin vid inskrivning i boenden vanligen.
M har alltså ingen hjärtsvikt längre och att står fel i förvaltarintyget Team Äldre Doktorns journal är riskmoment - läkaren som säger 'multisjuk' med hjärtsvikt är mer benägen än annars vid försämring att lägga 0HLR dvs ej ge livräddande vätska, behandling, skicka in till sjukhus längre utan låta livet vara till dör. Franzéns uppsåt var sedan detta i slutet av 2011 att livräddning ej skulle ske om hjärtat stannade och behandling 'läggas ner' men Alireza Ourang då sköterska var rädd för mig står i journal 'dottern motsätta sig' (och han få diskussionen) eller så kan möjligen varit att han fann doktorn 'gå för långt' av omtanke faktiskt när visste vad M utsatts för som medicinisk skada inklusive instängd över halvår olagligt på en avdelning under brutala dramatiska former som beskrivits - en förvaltningschef går förryckt och fler myndigheter medverkar utan att ha grunder för sina självständiga tjänsteutövningar.
Franzén utelämnar helt kotkompressionen pga högt sängräcke i midjehöjs på rörlig patient, smärtstillad först när kommit in på geriatriska kliniken då behövet mycket höga doser morfinpreparat - plåster Fentanyl 25 microgram plus extra Oxynorm x flera per dygn. Utelämnar att han bär ansvar för att denna dos sedan stod kvar till maj/juni följande år 2008 motsvarande dos plåster som 110 - 130 tabletter Oxycontin för er som känner till det!
Två månader gick med 'hålla handenåtgärder när var orolig' och informera sonen och ordinera Oxascand som lugnande UTAN ATT LÄGGA MÄRKE TILL att efter ca 6 veckor en kotkompression hur som helst är läkt. Biverkan. Njurarna med nedsatt funktion pga att vara äldre tålde inte detta. När till sist nådde mig direkt fråga; är fentanylplåstret nedsatt till 5 microgram som underhåll mot ont i knän el dyl eller har det satts ut. NÄ inget.
Dr Franzén i pensionsålder erfaren sedan många år känd vid geriatriska kliniken i Huddinge ser inte efter att titrera ner och ut Fentanylen utan sätter in Oxascand lugnande vid *oro*.
Det kan bara ske i Huddinge. I andra boenden reagerar sköterskor och undersköterskor som ser plåstret på ryggen när de duschar - det är inte deras sak alls att ansvara för eller lägga märke till som skyldighet i jobbet -men i andra boenden gör det det - undrar - tänker efter ibland och frågar sköterskan kanske; 'ska verkligen plåstret vara kvar så här länge'?
M är alltså ingalunda 'inflyttad pga sviktande minne' utan hög ålder och åtgärdsbar sjukdom. Det står för att ska lägga förvaltarintyg med uppfattningen till brorsan att förvaltarskap bestämmer i allt över en huvudman. Han behöver mamma som bärande struktur ej endast mamma - hans hela liv med sjukdom, hustru avliden, företagande avslutat pga hans sjukdom det inte fungerade längre. (HAN TOG INGA SAMTAL MED MIG ALLS 'DOTTERN')
Dr Anders Franzén har den extremt dåliga smaken att påstå att Minimentaltest 20/30 utfört via geriatriska kliniken i Huddinge bedömt som kognitivt sedan försämrats ochy uppvisat en bild förenlig med demensutveckling. Även försämrat allmäntillstånd.
Dr Anders Franzén skulle kanske ha tillagt att kognitiv ork och förmåga sänkts med allmäntillståndet han är skyldig som ansvarig för att ha direkt orsakat; brusten blindtarm som inte skickades in för röntgen av buken innan livshotande brast som blindtarmar aldrig brister i dessa åldrar Franzen bör veta och kirurgen på Huddinge mycket riktigt kommenterade; 'Brusten blindtarm är EXTREMT OVANLIGT i dessa åldrar' . När de får ont märks det i lag och med antibiotika upphör. VÄLDIGT FÅ FALL opereras för blindtarmsinflammation ingen statistik finns ens för brusten blindtarm.
Inget annat boende, ingen annan vårdenhet i hela Sverige eller i hela världen skulle ha lämnat utan uppmärksamma buksmärta och börjat mata med laxernade i dagar och hela nätter utan utbyte och UTAN ATT SKÖTERSKA SKICKAR IN - förrän brister. Så gör inga sköterskor annanstans än inom Huddinge äldrevård. De har självständigt ansvar. Skickar doktorn inte in eller förstår allvaret - så gör de det utan vid Tallgårdens Äldrecenter. Något 'stöd' eller uppbackning har de heller inte. Deras MAS är vid den tiden Johanna Sopo chefssköterska i kommunen.
MMT är ett värde i stunden. Här fanns kotkompression med massa Fentanyl och Oxynorm pga skada vid Stortorps rehab (ingen incidens eller Lex Sarah lades!) plus 20 % blod i varje hjärtslag ut i kroppspulsådern plus ålder plus försatt i social konflikt som inte i Huddinge man ser att är vårdgivande ansvar att 'hantera' och stabilisera. Känslor konflikt kring sjukdom ju ofta särskilt om äldre som 'ej kan själva' - hör till jobbet att inte lägga ut på 'skylla på' patienten, vårdtagaren eller närstående eller andra ikring honom eller henne. Givet i normalboenden om än händelser händer och brister ges - men inte precis hela tiden och t o m uppsåtligen att dölja sitt eget ansvar för som Dr Anders Franzén i förvaltarintyget.
Över 28 kg i viktras med svårt smärtillstånd ett par månader efter infusion Aclasta några andra antaganden kunde inte finnas. DOKTORN INGER TATIANA LINDBERG gör 'hembesök i början av biverkningarna- finner en handled svullen och remitterar till röntgen av armen!!! Det är allt. Denna doktor var rondande för Ulrika Hallén och ordinerade Aclasta - i antagandet kanske att 'kunde ge' eftersom getts och gått bra år tidigare. Alireza Ourang hade 'vätskat upp' före på förmiddagen med 1.5 liter att dricka och gav medlet på eftermiddagen. Benskörhet var utrett men kunde inte svälja veckotabletten förebyggande längre och känslig mage - gaser o dyl - att infusionen krävdes - därför blev inga fler skelettskador när föll gång på gång i det totala kaos med även Linneahemmet som byggarbetsplats efter att ha bott i 'krigssituation' av dånande maskiner och sprängningar hela dagar utan lunch i 6 veckor Markarbeten juli 2010 vid Tallgårdens Äldrecenter i Huddinge som inte ska glömmas utan typisk för hur synen på äldres värde gäller på många håll värst av alla i Huddinge synes.
I hela världen bland professioner anslutna till demensvård - inte endast läkare vet man att MMT 20/30 i stunden är som att 'ta tempen' för hur ork och kognition, minne är i stunden det tas. Det är aldrig något som kan sägas vara början till demensutveckling och försämringen som följde var oerhört icke kognitiv med en uthållighet som orimlig ändå orkat vara närvarande med 'glömma' som överlevnad. Någon demensutveckling blev aldrig fallet men väl nedsatt nu-minne och att orka med pga hög ålder och efter en hjärnblödnig som Franzen återger i anamnesen UTAN ATT NÄMNA SLAG MOT HUVUD NÄR VAR FRIHETSBERÖVAD DENNA TID NÄR HAN UTFÄRDAR FÖRVALTARINTYGET OLAGLIGEN INSTÄNGD HELT ENKELT UTAN ATT HAN ANMÄLDE ELLER OROSANMÄLDE SOM ANSVARIG LÄKARE. Det blev efter ca tre månader slapp vänster arm, spastiskt högre ben, vänster ben som inte gick att gå på förlamat, höger arm fungerande men handen orkade inte lyfta bestick alltid och namnteckna var svårt - de små musklerna i handen förtvinar tidigt vid svält tror man - då det ofta ses vid näringsbrist. Läs drygt 28 kg journalfört inom halvår av Dr Franzén UTAN ATT NÄMNER I FÖRVALTARINTYGET vare sig om det eller om att inte tillståndet efter äggstor bula över vänster ögonbrun först alldeles blått sen gult och djupt jack följdes enda som sägs i journal när den lämnas ut efter drygt två år - prescriberat att anmäla utifrån journalen - är att sköterskan 'teipat jacket'.
Sonen har inget intyg som sägs ska hållas hemligt. En rad journalanteckningar finns som säger att kan själv svara för sig - bla a i förvaltarintyget där Dr Fraznzén begår kardinalmisstag av en ansvarig läkare - ställa förälder som patient inför att välja mellan sina barn. Det gör hon inte och tecknar mycket riktigt obehag. Menar helt riktigt att vården bestämmer över det. Det gör inga andra anhöriga eller gode män eller förvaltare går ej delegera eller 'lägga ifrån sig' om vårdpersonal eller läkare i tjänst - de agerar, de bär ansvar. Intyget säger inget om att ska hållas hemligt. 'Bevittnat låter som säkerställt' Det är det inte - det fanns en 'hållhake' på det grannpar som tecknade bevittning - en fördel de skulle missta om de ej bevittnade. Sonen, brorsan borde ha 'hanterats' när går så galet för honom - istället driver de honom vidare i kontrollbehov. Att haft hand om ekonomi helt okontroversiellt liksom att god man begärts av mig därför att brukar vara bra och med utomstående han kan inte längre ta hand om ekonomin när inlagd på sjukhus - ingen koll fanns när pengar saknades i Ms plånbok - var tog de vägen, glömt att fyllas på stämde inte riktigt. Tjuvar bland personal? 'Vet ej sitt namn men ej orienterad ändå i tid eller rum' - ??? ÄNDÅ säger Franzen längre fram i intyget att ger besked i närvaro av honom och sköterskor som typiskt nog inte heller 'reagerar' på att man inte ställer patient inför att 'välja mellan sina barn' - får man inte försätta i konflikt eller orsaka svarslöshet på det sättet. Kan bara inträffa i Huddinge som en upplösning av elementär äldrevård inklusive läkarvård.
Demensutredning dottern avböjt - varför? Det läkemedel som ges ger magpåverkan ofta och efter 4-5 år faller de ofta med en hjärtfrekvens som fallit till ner till mycket sakta. Risk.
Effekt vet man inget om går inte studera kanske en tredjedel har nytta av inga fler.
Diagnos när redan har vårdinsatser skäl att göra utredning vanligen behövdes inte - diagnos skulle kanske 'bara sänka självförtroendet' - brorsan var med på. Dotter OCH SON tyckte inte det. Franzén är förvaltningschefens tillags i att driva sonen framför sig till påfrestning han ej klarar i längden ej överlever - avled mycket riktigt för tidigt i ännu tidig 60 årsålder.
'Bedöms ej förstå innebörden i förvaltarskap' OM MED DET FRANZEN MENAR att är detsamma som 'förr kallades OMYNDIGFÖRKLARING' att med krav på SAMTYCKE FÖR RÄTTSHANDLING för Rättskydd är detsamma som beslutsfatta efter eget huvud av privatperson utsedd är SONEN, brodern, brorsan vilseledd av Franzén. Han ska sedan drivas vidare i detta som Franzén väl känner till att sänker immunförsvar av stress som ej bort vara påkallat om Franzén fyllt sitt läkaransvar. Han avled men klarade sig till 2014 - men vilka ÅR - vilka MARDRÖMSÅR!
I all hast ska sedan efterföljande Doktor från Familjeläkarna avfatta ett förvaltarintyg när Carl Hjulström tillsattes på ansökan av brodern som fortsatt ges att tro att förvaltare beslutar vad huvudman ska bo, om får röra sig fritt, vilka läkare ska ha, vilken vård ska ha om får förfoga sin egendom eller ej. SOM ÄR UTBRETT I SVERIGE OCH INTE NOG KAN SÄGAS ATT SÅ ÄR DET INTE DET ÄR EN LEKMAN UTOM TJÄNST EN PRIVATPERSON EN MEDMÄNNISKA SOM SKA HJÄLPA TILL ATT HÅLLA IHOP HA KONTAKTER SKÖTA IN OCH UTBETALNINGAR INGET ANNAT. Biståndskansli äldreförvaltning vårdpersonal kan aldrig DELEGERA bort sitt ansvar till någon vare sig god man eller förvaltare eller anhörig. Meddelandebland nr 12/13 Socialstyrelsen om Tvång inom demens och psykiatrisk vård - det första kom nr 2/10 LÄS.
Dr Dung Peterson ser naturligtvis direkt att MMT 20/30 inte är mer än kognitiv svikt för stunden som är normalt, sätts ut för att KAN men behöver inte vara ett av flera test som visar demensutveckling. Här ett utmärkt värde givet den sjukdomsbild som ovan som förelåg. Överläkaren vid geriatriska kliniken antecknar DESSUTOM i journal att 'gjordes tidigt på morgonen ej riktigt vaknat ännu kanske'. Namnet utelämnas EJ. Namndropping å denna hemsida sker av dem som ska 'avslöjas' - genom aktivitet förenlig med journalistisk verksamhet' och hemsidan inte hör till dagspressens etiska nämnd alltså helt i sin ordning avstämt med dåvarande Datainspektionen nu IMY.
'Det är kaos omkring henne' säger Dr Dung Peterson per telefon. 'KAN du inte intyga det då'? - Näej vi har nyss tillträtt (dvs Familjeläkarna) och vill ha goda relationer med kommunen.
Nästa medicinskt ansvariga läkare i nästa konsultverksamhet Familjeläkarna prioriterar 'kommunen' framför patienten. Politiserad medicinskt vård och politiserat medicinskt ansvar som resultat av upphandlingssystemet - avigsidor av fri konkurrens och om effektivt frågan?
MARDRÖMSÅRET 2011 FORTSÄTTER OCH BLIR ÄN VÄRRE..
NU TÄNKER NI SOM EVENTUELLT LÄSER ATT ÄR EN ALLMÄN KLAGAN AV MÅNGA - DET ÄR DET INTE *BARA* DET ÄR EN ENSKILD BERÄTTELSE NERIFRÅN UNDERIFRÅN AV DET SLAG SOM TÄCKS ÖVER AV *GÅR EJ GÅ IN I ENSKILD ÄRENDET* SEKRETESS OFTA PRIO TJÄNSTEMAN DOKTOR ELLER VÅRDGIVARE ANNAN - ELLER SKICKAS SOM JURIDISK LÅNGBÄNK DÄR INGET *MEDICINSKT* ELLER VÅRDMÄSSIGT AVHANDLAS EJ HELLER RÄTTIGHETER - RÄTTSÄKERHET FINNS INTE FÖR ÄLDRE OCH MAN TÄNKER IVOS SAK - OM IVO FUNGERAT ELLER DESS FÖRELÖPARE HADE VI INTE HAFT DOKUMENTERAD BERÄTTELSER SOM DENNA. MED DRAMATURGI AV POLISANMÄLNINGAR OCH UTRYCKNINGAR SOM AV POLIS OXÅ I AFFEKT OCH UPPHETSNING - NÅGRA *BEDÖMNINGAR* MED NÅGON EFTERTANKE SOM BRUKAR VARA SKEDDE EJ. EN POPULÄRFÖRESTÄLLNING OM ORSAK *DOTTER* MED VISSELBLÅSARSTATUS BEDREVS ELLER SOM FAMILJENS KONFLIKT ATT NÄRSTÅENDE UPPSÅTLIGEN VÄNDES EMOT VARANDRA MED EN AV SOM *EGENINTRESSE* PRSTIGE EN KOMPONENT OCH EJ OVANLIGT ATT BOENDEN AGERAR STRIDANDE..
Se inskannat ovan Svar på frågan till Huddinge Social och Äldreförvaltning ovan, förfrågan om Lex Sarah och Lex Maria; 2007 - 9 st Inget på Tallgården; 2008 - 10 st Inget på Tallgården 2009; 5 ärenden. Inget på Tallgården. 2010 - 13 st Inget på Tallgården; 2011 - 66 st varav 4 på Tallgården varav 2 på (M men fel i efternamnet); 2012 - 30 st. Inget på Tallgården.
Är det nån som uppfattar att skyldigheten anmäla Lex Sarah, Lex Maria liksom inte följs I Huddinge social och Äldre förvaltning. Ni har läst berättelsen ovan - hur många fler berättelser finns. Många boenden i Huddinge - väldigt litet antal totalt i kommunen varje år. Brusten blindtarm finns inte med, 28 kg viktras inom få månader finns inte med, hjälp med All Daglig levnadsbehov ADL debut tre månader efter infusion Aclasta under 15 minuter i venen i årsdos med skakningar ryckningar frossbrytningar i en timme efteråt enligt dr journal, enligt ssk som gav infusionen under en halvtimme. Frågat uska om ätit o druckit under morgonen och fått svar ja. MAS med ansvarit sköterska i kommunen säger 1-2 glas vatten räcker som vätska för äldre - FÖRE INFUSION ACLASTA. Inger Lindberg dr bara ordinerar - ser inte till att vätska ges - antar att 'kan' detta då getts tidigare - 1.5 liter att dricka förmiddagen och givet läkemedel sent på eftermiddagen (Alireza Ourang). Vare sig Ulrika Hallen specialistsjuksköterska i geriatrik eller Johanna Sopo MAS ser något problem - läser inte i Fasstexten heller om hur göra om ges 'överkänslighet' - ge vätska i efterhand.
Detta är mycket allvarliga saker.
Med på tåget går Region Öst -- Carlander, Boklund, chef Wastesson - sedan inspektörer fortsatt i nya myndigheten IVO.
Problemet är JAG inte att all kunskap allt vetande allt 'bry sig om' glöms ignoreras ..
Direkt fråga en gång till Ulrika Hallen; men problematiserar du MIG??? Ja, enkla svaret.
Eftersom går att läsa in berättelsen på webben inte 'ej kan återge enskilda ärendet' ges uppsåtligen - av mig - nu tillfället att lyfta på täcket, glänta på förlåten - vad kan döljas och döljs i Huddinge av allmängiltigt. Någon som tror på att ärenden på andra boenden är antal som fyller skyldigheten utan att finns fler??? Än idag finns ingen uppföljning -
Anmälningar ska sedan 2018 därtill först anmälas till vårdansvarig givare som ska avgöra om skickas in till inspektionen som Lex Sarah eller Lex Maria. Läkarprofssionen klagar på att forskning över de sällsynta fallen som är få till antalet att inte går fånga upp med diagnosstatistik - de sällsynta diagnoserna förblir oregistrerade som förut lades Lex Marie att statistik fanns. Därmed kunskapslucka kunskapsfall -- vet mindre om sällsynta diagnoser än fallet innan reformen därför att inspektionen annars fick för mycket att göra med anonyma anmälningar.
Vilka undersköterskor vågar anmäla om Monica Bäcktröm följsam till 'ledningen' är enhetschef som får första anmälan - tro att någon? Knappast även om kommunal tjänstetrygghet att inte blir av med jobbet - finns ju andra sätt - rädslan för obehag - sista prio den vårdade - i Huddinge. Rättssäkerhet, vårdsäkerhet går som det gör 'på en höft' i Sverige på många håll värsta exempel hållas fram - som måste vara Huddinge äldreboenden, Huddinge Social och Äldreförvaltning.
De två år 2011 på M gällde det stulna halsbandet, märk att frågar efter statistik först juli 2012. Lex Sarah stulet halsband lades sades mig - men i det uppdagas att står en uppgift om att låg på byrån på morgonen att många hade kunnat gå in och ta - det var icke information av mig om 'skräcknatten' av rädsla med stressande personal in och ut 2 ggr per 5 minuter med hypnotiskt mässande tilltal till M kallad 'lilla hjärtat' - Ulrika Hallen informerades och sedan blev lite fel sagt i Lex Sarah. Lex Sarah för klockan år 2008 lades aldrig alls men uppges i journal när väl ges ut efter preskriptionstid (som aldrig brukar vara problem och intyg fanns av M att ok ta del av namntecknat) - det var lite annorlunda information än uskan kontaktpersonen Carinas som uppmärksammade på att klockan inte fanns på armen brorsan tagit hand om den. Hon visste alltså att så inte var fallet - och lade ingen Lex Sarah en tid när vilken än personal kunde lägga anonymt utan teckna med sitt namn att undgå ev obehag.
Fientlighet har inga gränser i Huddinge när 'allamedtåget' emot Ifrågasättaren - och gränser för myndigheter upphör - polis i tjänst som hos Huddinge kommun - rycker ut bara när de ringer utan värdera om deras uppgift vad ska och brukar skötas av vårdgivaren. Extremt.
Den 18 Delegationsbeslutet av Britt Marie Karlen som säger att M på begäran vill vara i fred för mig och att jag intevenerar i vård och lider av psykisk ohälsa (?). Glädjen över att jag kom till undsättning efter tre nätters oro med säng o allt - hos personal -när inte sov på tre nätter när föll hela tiden de hade jobbigt. Två personal var väl natt och en sköterska på två avdelningar eller färre. Hade inte förvaltningschef - via koordiator Susanne Malmsten direkt under sig informerats om det eller hörde hon inte på -av nån anlending - min kritik av Markabeten juli 2010 som 8 damer på en krigsskådeplats till priset av död och försämring kanske.
Den 20 lägger dr Anders Franzén beredvilligt tillmötesgående ett förvaltarintyg som selekterar i sjukhistorien tar bort att han ingen annan ansvarar för medicinska läkemedel och felgrepp och till och med påstår demensutveckling börjat 2007 på ett MMT (!!!) och utelämnat att brusten blindtarm, Aclasta med svår biverkan, fall mot huvud med äggstor blå bula över vänster ögonbryn utan 'hembesök' av läkare eller undersökning - utan någon tidsangivelse när skett vilken dag vilken tid upptäcktes - när ssk teipade det djupa jacket?
Den 20 läggs också daterat den andra Lex Sarah på M den andra av de två av 4 st på Tallgården år 2011; det är undersköterskan som står som anmälare från episod fler veckor/månader tidigare eller mer våren 2011 innan brutalt överflyttad till 'okänd plats' för mig när inte överklagade de måäste meddela mig efter tre veckor med hotfulla instruktioner om min lydnad till villkorade former för besök - som något boende alls inte äger enligt någon Hälso eller sjukvårdslag - tveksamt om fritt fram inom 'ramlagstiftning' ur Socialtjänstlag. Undersköterskan drogs in i motståndet mot mig motviljan mot mig kampanjandet emot mig långt senare och långt efter episoden av bagatellartat - 'att dottern var hård' som inte alls kvalificerade för Lex Sarah möjligen en incidensrapport - om jag varit för 'hård' istället för att visa hur psykologiskt stöd det kallas bara med att lägga handen på byxlinningen i pyjamasen räcker att M reser sig raskt och går på egen hand -- detta gav alltså Lex Sarah - jämför med Markarbeten 2010 eller med alla de bristande observationerna - personal om inte märker - att påkalla för sköterska eller sköterska vidare till rond - HUR MÅNGA SÅNA tillfällen gav inte redan när 'var så trevligt ju inga problem' som Teija Birgitta menade sedan och upprepar igen.
Undersköterskan hjälpte sakta och varsamt M (men lite för sakta och varsamt när M återhämtat och kunde gå igen) att kliva upp när nu kunde gå på benen igen utan rullstol - jag visade att klarade sig med lite 'psykologiskt stöd' att lyfta lite i pyjamaslinningen - hon hade blivit alltför 'följsam'. När såg att M raskt reste sig och gick på egen hand med rollator till toa - blev hon tydligen sårad av att inte belönas för hur varsamt hjälpte - eller drev man i snacket om mig denna tid henne att nämna detta och lägga en Lex Sarah med sin namnteckning veckor senare???
Det var en nyfärdigt utbildad undersköterska av det slaget man ser ibland som verkar som 'gjord för yrket' att vara undersköterska. Lugn, som intresserad av sitt jobb, utan 'kladdnära' eller pratsamhet - en ung undersköterskas introduktion i yrket att värvas för att lägga Lex Sarah som en i fientlig våg emot mig - enhetschefen är Monica Bäckström.
Enhetschefer brukar 'ta hand om' lösa och klara ut kommunikationsfnurror om uppstår i nära vårdrelationer - eller uppstår ej. VARFÖR SKULLE DENNA UTOMORDENTLIGT FÖR ATT VARA UNDERSKÖTERSKA DRAS IN I KAMPANJANDE FIENTLIGHETER OCH ATT DESSA ORSAKAS AV DEN VÅRDADE MED NÄRSTÅENDE - SOM ALDRIG KAN VARA FALLET. DÅ UPPHÖR VÅRD NÄMLIGEN - DEFINITIONEN AV VÅRDGIVANDE ÄR ATT MAN HAR ANSVARET, AGERAR ALDRIG SKYLLER PÅ VÅRDAD ELLER NÄRSTÅENDE FÖR ATT MAN INTE KLARAR *SITUATIONER* SOM UPPSTÅR UTAN FÖRVANDLAS TILL PRIVATPERSONER I AFFEKT UTAN KONTROLL PÅ SINA REAKTIONER OCH AFFEKT VAD ÄN KÄNNER SOM HÖR TILL SAMTLIGA YRKEN I SYNNERHET FÖRVALTNINGSCHEFS VERKSAMHETSCHEF ENHETSCHEF.
ORG ORG SOM I ORGANISATION ÄR ÖVERKURS I HUDDINGE - DET GÖR MAN SOM MAN HAR LUST MED SOM INGEN ANNANSTANS: AV NÅGRA SKÄL FINNS ÄNDÅ UTBILDNING REGELVERK OM SKYLDIGHETER - ANNARS HADE ALDRIG BESLUTATS ALLMÄNT FÖR ATT GÄLLA I LANDET.
Brodern (verkligen han som begär förvaltarintyg eller uppmanas 'hetsas' till det som benäget redskap i tävling emot mig på något sätt ???) begär av dr Anders Franzén förvaltarintyg i TRON att som ÖVERFÖRMYNDAREN I HANINGE HEMSIDA ANGER SÅ SENT SOM 2019:
FÖRVALTARSKAP ÄR EN TVÅNGSÅTGÄRD !!!!!!???????
VAR I FÖRÄLDRABALKEN ÄR DETTA HÄMTAT???? EN ÖFN SLUTSATS I HANINGE???
ATT FÖRVALTARSKAP KAN VARA I VISSA FALL EMOT DEN DET GÄLLER ATT JÄMFÖRA MED TVÅNGSÅTGÄRD SOM DOMSLUT AV TINGSRÄTTEN INNEBÄR FÖR HANINGE ÖFN SOM DE INFORMERAR OCH GER ALLMÄNHET OCH UTSEDDA ATT ANTA ÄR RIKTIGT.
Att KAN VARA betyder för Haninge Överförmyndarnämnd jurist Fredrik Fahlander, enhetschef Näslund - detsamma som att ÄR en TVÅNGSÅTGÄRD: ett Hoppsan - hittepå! AV ÖFN HANINGE (SÖDERTÖRN FÖR FYRA STORA KRANSKOMMUNER TILL STOCKHOLM)
Hur man än läser Föräldrabalken bokstav för bokstav rad för rad ord för ord som autodidakten noggrant finns ingenstans att Förvaltarskap skulle vara detsamma som en TVÅNGSÅTGÄRD.
KRAV PÅ SAMTYCKE KALLAR ÖFN HANINGE (SÖDERTÖRN) FÖR DETSAMMA SOM TVÅNGSÅTGÄRD SOM BESLUTANDERÄTT DÄR HUVUDMAN FRÅNTAS SIN RÄTTSHANDLINGSFÖRMÅGA DVS FÖRSÄTTS SOM MINDERÅRIG *OMYNDIGFÖRKLARAD* TROTS ATT IGEN OMYNDIGFÖRKLARAS LÄNGRE I SVERIGE SEDAN 1989. Inget 'mellanting' finns lagstadgat.
Tvång förstår man sedan att förvaltaren har som 'rätt till att besluta' - det har ingen förvaltare.
DÄRFÖR ATT MEDBORGARENS RÄTT GÄLLER FÖR FÖRVALTAREN FÖRVALTA ATT *UTAN RÄTTSHANDLINGSFÖRMÅGA SOM *FRÅNTAS* I PRAKTIKEN SAKNAR BETYDELSE: DET ÄR VAD GÄLLER FÖR HUVUDMAN SOM GÄLLER FÖR ÖNSKAN ELLER ANTAS ÖNSKAN OM INTE KAN SÄGA SOM GÄLLER
OM NÅGON ÖFN PÅSTÅR DETTA FÅR ÖFN MOTIVERA LÄGGA GRUNDER FÖR FÖRKLARA SIG DET GÖR DE INTE VARE SIG NÄMNDER UNDER ORDFÖRANDE ELLER DERAS JURISTER MED VIDA DELEGERADE BEFOGENHETER BESLUTA NÄMNDEN ÖVERLÅTER TILL DEM SAMMA ÖVERALLT I ÖFNs.:UTRYMME FÖR RÄTTSÖVERGREPP - TVÅNG SKER.
Lag för medborgare gäller och vad gäller för medborgare måste förvaltare förvalta - ingen egen mening därutöver - en pŕivatperson utan tjänsteställning utsedd som 'medmänniska' att 'se till' att vårdkontakter fungerar och 'hjälpa till' med angelägenheter som den som företräds inte klarar på egen hańd. Med god man måste ge fullmakt för varje rättshandling - sitt medgivande (ofta autogiro bekvämare t ex) men där 'ensam rådig' förvaltare har koll på allt att effektivt är ett rättskydd - samtliga skäl som kan ges 'emot' önskan av huvudman är sådana satt 'om hade förstått' hade godtagit/önskat/velat därför att endast gagnar. Tvång kan vara straff och tvång av helt andra anledningar, straffrätten.
För vuxen finns inget sådant tvång som är möjligt för mindreårig - någon stadga om hämtning finns inte för vuxen - men det låter man brorsan TRO - det PÅSTÅR JURISTER ÄN som vore inte upphävande av omyndigförklaring ännu ej implementrad.
Rättssäkerhet är ett 'träsk' av gungande sankmark som jämförelse - maktmissbruk och egna beslut utom medborgarrätten sägs en förvaltare kunna ta som 'eget belut' när FÖRLORAT SIN RÄTTSHANDLINGSFÖRMÅGA: SÅ SÄGS EJ; SÄGS ATT INSKRÄNKT RÄTTSHANDLINGSFÖRMÅGA MED KRAVET PÅ SAMTYCKE SOM ÄR ETT RÄTTSKYDD ATT VÄRNA HUVUDMAN INGET ANNAT. HUR SVÅRT KAN VARA??? LÄS FÖRÄLDRABALKEN REGERINGSFORMEN.
Biståndskansli - Social och Äldreförvaltning får ALDRIG delegera till privatperson utan tjänsteställning - god man eller förvaltare vad är deras uppdrag enligt Socialtjänstlag. Dessa är privatpersoner som ej lyder under Socialtjänstlag eller kan åta delegerade uppgifter från biståndskansli - förvaltning. DET VET DE OCKSÅ. ÄNDÅ LÅTER DE SINA HANDGÅNGNA SOM *SAMARBETAR* MED DEM ANTA ATT DE BESLUTAR I BOENDE; RÖRELSEFRIHET OM FÅR ELLER INTE FÅR FÖRFOGA SIN EGENDOM - OM DE GODTAR ANSÖKAN ATT GER V B UTSEDD GES ATT *TRO* ATT *NU HAR JAG BESLUTAT OM ETT BOENDE JAG HAR FÅTT BEVILJAT*- MEN DET FÅR DE INTE.
SÅ SKER I Ms FALL AV FÖRVALTARE SEDAN SOM TILLSÄTTS MARS 2013 (men inte enda exempel - kännedom om flertal fall och de är säkert väldigt många som får 'missförstå sitt uppdrag' utan att förvaltning i vårdkontakter eller överförmyndaren i rättshandlingar och ekonomi tillser att de följar lagar o regler och KAN dem)- 'lurar att accepterats' av mig när tillfrågas som utes sedan av juristen ÖFN Haninge Fredrik Fahlander har 60-80-100 huvudmän i länet. Fredrik Fahlander säger han ju 'inte känner till pga tystnadsplikten mellan kommuner MEN säger han numer tillfrågas de om hur många de har -ett 20- tal acceptabelt - att de kan hållas ansvar för osann uppgift om de ljuger. HANINGE KOMMUNS HEMSIDA ÖFN HAR INGEN SÅDAN UPPGIFT SOM TILLSYNSKRAV ÄN IDAG SAKNAS I VAD ÄR INFORMERAT OM VAD GÄLLER FÖR FÖRVALTARSKAP (ÅR 2025 ännu alls ej)
Tyck till själva ni som tar del av detta - allmängiltigheterna i detta - att annars inte lagts ut som berättelse på webben - om vore 'enskilt fall' - varje fall är enskilt som uttryck för allmängiltighet - men det finns inga fall - och berättelsen som denne ger inblick i varför.. Eller???
JULI 2011 läggs allt - sätts 'allt' igång - som sedan består och tar livet av M halvåret drygt efter livet ur brorsan.
Här börjar brodern hetsas - och pumpas opp emot mig hela tiden - som försöker få honon levande ur den här vårdmiljön - han inte begriper att driver honom till död värnlöst utsatt. Han kan inte se det sammanhang som använder honom - de som använder honom av andra skäl än M - 'Det har gått nå i det' som enhetschef Teija Birgitta Marzban sade och som nämnts att gör sig som att 'fattar ingenting'.
M går till ombyggt Begoniahemmet där den vårdmiljö av grace som ett kollektivboende med 8 damer gick till spillo helt - den grace av möjligt trivsel och gemenskap byggdes bort helt.
Skälet till att flyttade från Fyrklövern Olaga Frihetsberövad på order av förvaltningschefen med Susanne Malmsten 'koorinator' som utföraren - var Monica Bäckström. SÅ här;
Susanne Malmsten presenterade sig ju som nyligen utnämnd till 'koordinator' men tystnar och svarar inte på frågan om vad uppgift hon fått - direkt under förvaltningschefen var det. Under ök träffas var det se ovan som gått före mig och framför mig och M sedan beskrev att som synliggöra hur hon haft M framför sig under em före jag kom och hur hon pratat med henne - monitorerat henne framför sig. Sånt - situationscirkus - kan bara ske i Huddinge - det enda som de kan 'situationer' 'cirkus' hitta på besked - och att är oetiskt och går innanför den vårdades komfortzon av integritet och respekt - nä sådant finns inte i Huddinge - alla gäller utan skillnad privat eller professionellt - man gör som kan i stunden känner för o lojaliteter och maktmönster;
Jag beskriver löftet till M på Huddinge sjukhus att acceptera Tallgården en tid att sedan till vårdboende i stan utan resor att leva ett levande liv med mig ibland med gemensamma 'utåtriktade' intressen att göra saker, 'gå på saker' teatrar kafeer restauranger muséer höra musik....
Susanne sa Näe det går jag inte med på. Jag menar då att åter till Begoniahemmet när färdigställt - ja det kan jag gå med på men då finns ett mindre hörnrum kvar bara. Ja det blir bra - sa jag och lät mig avgöra det. Till min förvåning var nu Susanne Malmsten beslutande i bevilja ändrad bostad till annan avdelning - som VAD - som KOORDINATÖR ?? Blivit biståndshandläggare som handlägger bostaden efter föredragning för enhetschef som brukar vara i biståndskanslier??
Hur då? Hur med att Susanne Malmsten är beslutande beviljande att flytta över till Begoniahemmet när ombyggt, där först det lilla rummet som bostad tillfälligt hade accepterats. Visste ju att när väl dags kunde folkbokföra sig gemensam bostad med mig, och då måste hembesök för vårdplaneringsinsatser ske inom 24 timmar - det som de ser i journal direkt inkommande vid biståndskanslier så snart flyttanmälan skett. Såg inget problem med att ordna detta när väl jag hade ordnat med den fasta bostad jag avsett för egen del - att sedan inom par tre veckor flyttas till vårdboende valt inom här som gällde Norrmalms Stadsdelsförvaltning. Så sker, kan ske, brukar ske och remissgång från kommun till kommun tar år och ofta förhindras fördröjs - att en längre väg. (RÅDER DETTA FÖR ER SOM INTE KÄNNER TILL DETTA - FOLKBOKFÖR HOS ER UNDER T EX LEDIGHET ELLER SEMESTER OCH HEMBESÖK VAREFTER BOENDEPLATS ORDNAS)
Susanne Malmsten ORG ORG OCH KONFYS IGEN SOM ALLTID OCH HELA TIDEN ÖVER HUR HUDDINGE ÄLDREFÖRVALTNING FUNGERAR OM ALLS FUNGERAR I ALLA FALL ALDRIG SOM VANLIGEN I BOENDEN - inget organiserat tänk eller struktur - fungerar på känsla lojalitet och tvärs över - går inte begripa vad 'mandat' eller uppdrag Susanne Malmsten har när 'går med på' som hon säger - dvs beviljar en bostad vid Begoniahemmet när omflyttat. Organiserat tänkt s k struktur brukar ju underlätta. I Huddinge verkar vara övertänkt om som vanligen annars sker - man blir 'tvistad i huvudet' av att tänka - som överkurs - märkligt nog som aldrig annars i boenden.
Hur som är planeringen att efter frihetsberövandet instängd över halvår under brutala former utan medges gå ut med nu kodlås och ej tillåtet besök efter kl 18 dvs vardagar inget besök mer än av en bror sjukpensionär.
SKÄLET ETT ENDA;
komma ifrån Monica Bäckström till Teija Birgitta Marzban som som enhetschef svarade för en vårdmiljö av trivsel (till priset av att hålla tätt om vad man tänkte för att ej 'stöta sig' med personal att påverka - gå ut över M - som så vanligt att närstående ängsliga inte 'säger nåt' för att 'skydda' och bevara gott 'klimat' god miljö kring närstående) Det föll ju sedan - rök fullständigt iväg med Britt Marie Karléns vägran pausa Markarbeten juli 2010 och åtgärder 2011 som ren bestraffning mot M riktat emot mig!!!!
Handlar om affekt o fientlighet emot mig enligt deviser 'SKJUT PÅ PIANISTEN' *SKYLL PÅ BREVBÄRAREN* VÅRDKAOTISK MILJÖ I ÄLREBOENDE M MÅSTE RÅDAS LÄMNA O BRODERN MÅSTE LÄMNA BAKOM ATT HELT ENKELT ÖVERLEVA _MEN DET GÖR HAN JU INTE UTAN DRIVS BOKSTAVLIGEN TILL DÖDS HÄNDELSE TILLSTÖTER SOM MÅSTE GÖRA MED DEN FÖR DE SOM KÄNNER HONOM SAMTLIGA I BOENDE OCH LEDNING VÄL KÄNNER TILL SOM KUNSKAP VARJE SKÖTERSKA VARJE LÄKARE HAR OCH RESTEN KAN RÄKNA UT MED SUNT FÖRNUFT
Teija Birgitta Marzban dock mer som en enhetschef brukar vara ska vara om än ska vi se att 'inte fattar' varför konflikt överhuvudtaget 'har ju inte varit några problem' med vistelser hos dottern. Problemen med sin personal med hennes å deras skuld/ansvar för brusten blindtarm, fentanylplåster överhalvår efter kotskada läkt utan att sköterska tar till rond att sättas ut av läkaren - som inget märker heller trots att har det som jobb att justera läkemedlen. Eller ingen som märker att urakut något dygn senare magblödning skulle ha tillstött när inget syrahämmande satts in sedan Trombyl återinsatts - uront i mellangärdet ingen märkt - ingen personal observerat - Teija Birgittas personal. Inget heller uppföljande samtal - beklagan än mindre lade Lex Sarah eller tog upp att Lex Maria borde lagts under tiden vid det bättre alternativet Begoniahemmet än det ombyggda - vi kommer till - trivsel byggdes bort till standardvårdrum för 'sittande äldre vid bord' timme efter timme månad efter månad år efter år.. som 'ju det är' i boenden och ses normalt 'så är det ju'...
MEN Teija Birgitta Marzban som enhetschef att föredra absolut framför Monica Bäckström - men skulle inte löna sig länge - kort efter ett mail nov 2012 sedan om att M trivs bra ser vi alla när är hos dotter och mår väl -- etc - så 'fick hon sluta av ekonomiska skäl' dvs lojalitet emot M och mig framför köra med brorsan å 'Ledningens' instruktioner.
När väl flyttat över från Fyrklövern till ombyggda Begoniahemmet ett samtal faktiskt med mig av Teija Birgitta Marzban om jag begärt eller ej kommer jag inte ihåg.
Begärde med Monica Bäckstörm men fick svaret att 'ju bara ringa på' jag inte tog som då lärt att ringa på betydde gå in sätta sig och få prata och prata utan konversation eller dialog - som 'taktik' ofta mött - därför begärde att meddela henne att meddela sig om önskade ett sammanträffande när och hur- inget svar; läs Maktmönster måhända jag ska be om och ödmjukt att tillmötesgås?? Eller vad om - Monica Bäckström har aldrig haft ord att tala med jag någon gång märkt - personalen hade hon ingen koll på... därför bättre med Teija Birgitta Marzban.
Samtalet med Teija Birgitta Marzban som följande ska jag återge - som 'typiskt' för Huddinge sätt att cirkusbehandla istället för att skapa kontakt och dialog och god miljö. Jag undrar om hon kände till att M varit instängd hela sommaren och förd till dyster rivningsavdelning under hotfulla former helt onödiga. Olaga Frihetsberövande jag hade kollat med olika oberoende jurister att verklige gäller att instängdhet är frihetsberövande utan undantag även när gäller vårdad i vårdenhet under vårdansvar. ENTYDIGT att jo rörelsefriheten är utan undantag punkt.
Undrar om inte Teija Birgitta tar upp saken gör något åt Lex Sarah anmäler eller till åtal?
(ja provocerande krav men bokstavligen hörde till åtal om än riskerade obehag för Teija Birgitta som inte hörde hit - frihetsberövande är olagligt vare sig syfte, medvetenhet, oaktsamhet eller ej.
Då gör Teija Birgitta sin 'metod' - ej helt ovanlig i Huddinge -- hon svarar med att lägga huvudet på sned först åt ena hållet sedan igen åt det andra hållet och säger med som 'grejer i kroppen' som talade inför kamera på Facebook ungefär och oupphörligt samma mening;
Jag förstååår att det känns besvärligt för dig, 'jag förstår hur du känner dig' 'jag förstååår hur du menar' - o beklagar! Hela tiden. Ställer olika frågor öppnar konversation på olika sätt men monitoreras med samma mening av beklagande att 'förstååår dig'. SÄTTET GÅ NÄRA SOM ANGREPPSSÄTT I VÅRDVARM TON EJ OVANLIGT O SVÅRT ATT MÖTA::
Man säger inom vård oftast inte rakt att 'dra åt skogen eländiga mänska jag är förbannad på dig' utan man säger eller säger bakom ryggen med andra att 'du mår nog inte bra' eller 'hon mår nog inte bra'. Brutaliteten med NÄRA ord om KÄNSLOR - vårdboendevardag som ibland ses, ej sällan ses - för äldre vårdad väl nästan omöjlig att avvärja; 'vi tänker på dig, gör för din skull' etc - känns igen?
Så flyttas över till ombyggda Begoniahemmet ett mindre rum.
Ombyggda Begoniahemmet augusti mardrömsåret 2011 och framåt.
Ombyggt till vårdboendestandard tre-fyra bord och stolar i stort rum ännu kalt utan inrett. En altan i betong från vardagsrummet med tak av betong som heltidsskugga med plats för tre HD-stolar på sin höjd och utsikt över huslänga 50 m andra sidan en asfalterad plan, ett burspråk med höga fönster i gången till rummens ände - där glömdes M bort i gassande solhetta och var utom sig när vårdpersonal skickad av mig anlände en söndag. Ett kök med en lång gång utan plats för boendes deltagande. Ett sällskapsrum med faktiskt trevligt inrett och som avsett för äldre med sitthöjd och utan mjuka dunor att sjunka i - röd textil med struktur. Faktisk den enda profession vid ombyggnaden som tänkt och med god smak inrett - även sällskapsrum vid Linneahemmet av samma - välfunna smak och trivel, hommage och vilken kontrast - en inredare som kunde sin sak - typ..
MEN MEN Men var man äldre som M gick det inte att få sätta sig i soffan utan sitta kvar i rullstol eller HD stol minsann även när var ännu rollatorgående förlamning än inträffat helt ännu, den som bara kan vara hjärnblödningens orsak som aldrig undersöktes eller åtgärdades. Eller så här; en undersköterska hade inget invända - det gick bra. Nästa undersköterska meddelade att inte gick för sig. Något enhetligt från t ex enhetschef fanns inte här heller och nu var ändå enhetschefen Teija Birgitta Marzban en anledning att åtminstone begära förflyttning till hennes avdelning igen från usel enhetschef av inkapacitet och inkompetens - Monica Bäckström se ovan varför karäktäriseras så på grundläggande faktaunderlag.
Så man ville inte besvära med mer i en miljö som var antagonistiskt. Sittapåstolltillvaro dag efter dag efter månad efter år -- 'men så är det ju' - - ja just det - betraktas normalt - är därför undersköterskor är ofta sjukskrivna kan man tänka - inhumana momenten i vårdmiljö - personalbrist tidsbrist brist och brist - sjukskrivna undersköterskor.
Men M fick nu för enhetschef Marzban lämna avdelningen faktiskt - Olaga Frihetsberövandet upphörde även om Teija Birgitta Marzban föredrog manövrera undan frågan i samtal se ovan beskrivet ('Jag förstååår...' men inte lägga Lex Sarah eller anmäla av henne - vid denna tid kunde Lex Sarah ännu läggas anonymt in till inspektionsmyndighet - sedermera omvandlat till IVO).
Ut i livet ut i sommaren - men fruktansvärt att åter till en instängd ökenmiljö och några medboende på stolar med huvudet över armarna på bordet i värmen - att måste lämna henne där sedan Susanne Malmsten vete gudar i vilken kvalitet - som koorinatör? - beslutat att medge flytta avdelning men inte ansöka om boende i stan som var mitt löfte hjälpa henne med att ha ett liv även fortsatt ej vara i 'förvar' hela tiden som ändå kände det och uttryckte det - innan skadorna och kriget att inte sa så mycket om hur kände sig längre... offer/underläge.
Så kommer då samtalet - till jobbet en förmiddag - från tingsrätten i Södertörn en tingnotarie meddelar att jag kan inkomma med yttrande till den förhandling om förvaltarskap som förestår. En CHOCK - SÅ DET VAR VAD FÖRSIGGÅTT HELA SOMMAREN BAKOM MIN RYGG OCH Ms förvisso som väl förstod och väl förstod informerad om godmanskap och förvaltarskap vad än man säger om 'ej förstod' (när det passade) de år som sedan följde till hennes död därför att förvaltarskaps intyg utfärdat av dr Anders Franzen 20 juli förkryssat att 'ej förstod vad saken gäller' som väl en förutsättning för förvaltarintyg god man intyg ens ej prövat först vilket Anders Franzén väl bör ha känt till - en 'jobbonär' i tjänst ännu efter pensionering, erfaren allmänläkare eller geriatriker. Med tjänsteår vid klinik Huddinge sjukhus geriatriska avdelning.
Hjärtat i halsgrop - god min i elakt i kontakter än värre - att brorsan var 'aktör' givetvis - de drev ju honom utom sig - han 'fixade ju inte' annat än antas ha en huvudroll i en tävlan emot mig med ångest som grund - han kände sig hotad till sin existens om mamma 'rövades bort' jag sedan ska anmälas för gång på gång - sedan hustru avlidit, företaget fallit ihop med hans sjukpension med konsekvenser för flera som levt i decennier av detta, och mamma som strukturbärande för hans liv, äktenskap, barns uppväxt - utan bildning utan högre utbildning med få intressen.
Tingsrätter - ärenden - hotet mot sin existens som gled ifrån honom som hot att jag ta mamma som bärande gestalt för hela hans liv ifrån honom. Att jag försökte få honom levande ur detta, lämna bakom sig att överleva - utan risk för händelser vilka än som kunde 'tippa' honom till döds som jag så kunde hända. Att gällde öven för brodern att överleva genom att M kom till ett vårdboende med personal i professioner med normalkompetens och som tillämpar vad utbildats för och kan hantera även känslor kring sjukdom och vårdsituationer som hör till att tillämpa respektive yrken.
Här i Huddinge Tallgårdens Äldrecenter gäller att de agerar som privatpersoner reaktivt om reagerar utan eftertanke i stunden eller utvärdering efteråt - som cirkus med karusell av 'häppenings' i stunden som slumpen ger - mellan basala vardagsrutiner klä, mata, tvätta, lägga... möjligen lufta om funnits balkong eller altan för det.
Men altan fanns inte längre som en 15 kvm träaltan de 8 damerna som delade mer som en 'kollektivbostad' med små rum och samlingsrum/vardagsrum i mitten - ingen häck kring betongaltanen minsanna som träterassen som demolierats av grävskoporna juli 2010 terrorn, krigsskådeplatsen med 'kalkylserade förluster' av mänskoliv för denna ombyggda avdelning Begoniahemmet som resultat. Några soffor av trivsel om än 'bedagade' fanns inte heller några - de mycket tjusiga fick de inte sitta i - hur som helst stod det alltid tomt - fanns inga boende där någon gång vid besöken, mina besök, som följde. Någon vårdprofession har har aldrig funnits med vid den planeringen uppenbart. Monica Bäckström på 'byggmöten' tillförde ju inget alls som så väl märktes på Linneahemmet - om det beskrivet ovan se det.
Huddinge kommunalfullmäktige beslut. Huddinge äldrevårdssyn.
Finns en sak att göra; LÄGG NER TALLGÅRDENS ÄLDRECENTER som ALDRIG BORT BYGGTS OM SOM VAR BYGGT UTIFRÅN ÄLDREVÅRD ÄLDRESYN AV ANNO DAZUMAL PÅ 70- TALET. GÖR ETT KONFERENSCENTER AV DET SOM KAN VARA VID HÖGTRAFIKERAT BULLRANDE HUDDINGEVÄG OCH MED DELTAGANDE SOM ORKAR GÅ I DE 3-4 BRANTA BACKARNA MED LUTNING MER ÄN 40 GRADER ...HUR TÄNKER MAN I HUDDINGE, TÄNKER MAN ALLS?
Utom mig beskriver jag min omöjliga situation för tingsnotarien i Södertörns tingsrätt som kontaktat. Jag kan inget av 'denna värld' aldrig erfarit om än väl kan vad grundläggande rättsligt gäller för rättskipning och framför allt medborgarrättsligt för var o en LIVET UT.
Ombudet jag fick tag i insläppt i en advokatbyrå 15.55 i sista minuten bokstavligen i sommarvärmen advokater ppå semester eller hade inten lust att ta äldrevårdsärenden - en fredag eftermiddag med yttrande sista datum på måndagen som redan var förlängt jag inte så hur formulera att göra gällande min ingång att bestrida (som det heter) förvaltarskap. Ansökan av en bror - förenklat - jovisst han användes och manifestationer utom sig sedan i strid emot mig - gick inte känna igen - totalt låst i positionering - gavs 'tro' att 'kommunen höll med honom' -mer fattade han inte.
Fenomenet att inte biståndskansli -förvaltning i kommun, vårdboendet, inte går med på att 'släppa ifrån sig' sitt levebröd är ej unikt för Huddinge kommun - i det fallet om vore helt enskilt privat för familjedilemma ärendet M hade aldrig denna hemsida skapats av mig. Vi nås titt som tätt just av tjänstemän i baklås som sätter sig på tvären i positioneringar i vad som är tvärs emot gagn väl nytta och hälsa t o m överlevnad för enskild som blir ÄRENDET. Finurligheterna - paragraferna de tar fram när de har lust - i sitt intresse annars ej.
Det är väldigt synd att 1600-talets rikskansler Oxenstiernas tjänsteansvar upphävdes (väl 1974?) - även om tjänsteman säger sig inte känna till vad gäller bär ansvar - togs bort i början av 70-tal att aldrig de behöver fällas eller fälls längre. De 'utreder' 'kan ej uttala sig i enskilt ärende' -- välbekant att är skydd för tjänsteman framför enskild som ska värnas som ofta belyses om ärenden granskas offentligt.
15.55 insläppt till advokat i hopp om att anta som ombud för mig - i kristillstånd av drama - som med 100 % tjänst att inte tid över hur som helst. Stressen, chocken - hur hantera när uppdagas vad handlar om -väl se 'sammangen' organisatoriskt - vilka som är agerande - måste ha varit. Ombudet, en advokat utan bekymmer - 'jag ska ringa på måndag, jodå jag får förlängt som ombud'. Landat åtminstone.
Klagat för tingsnotarien över att behandlats som Protagonisten i Solstjenitsyns Gulagarkipelagen - ej anträffbara - lyssnar passivt att låta mig tala för 'väderkvarnar' utan föra samtal dialog eller något om lösningar eller deras problemskapande. Säga vad man vill - ej ovanligt att närstående vårdade 'skyller oförtjänt' på 'vården' i största allmänhet som uttrycke för projicerad smärta, och riktad sorg å annan - 'varför gör ni inget, varför gjorde ni inget'..
Här inget sådant. Jag är alltför väl förankrad i hur 'går till' och kunskapsmässigt för några 'projiceringar'. Huddinge Kommun Tallgårdens Äldrecenter -men även 'start' vid Stortorps rehab se ovan - KAN INTE TA KRITIK KAN INTE FÖLJA VAD ÅLIGGER VID BRIST SOM ÄR DERAS OCH DERAS SKYLDIGHET LÄGGA INCIDENSRAPPORT LÄGSTA; LEX SARAH; MEDVERKA UPPMANA TILL LEX MARIA (SOM DÅ ÄNNU KUNDE LÄGGAS ANONYMT MEN IVO INTE KLARAR ATT HANDLÄGGA VARFÖR SÖKT TILL REGERINGEN OCH FÅTT LAGSTÖD FÖR ATT FÖRST ARBETSGIVAREN SKA MOTTA KLAGAN ATT AVGÖRA SEDAN OM LÄGGA LEX SARAH - DVS DE LÄGGS EJ - RÄDSLA FÖR JOBBET OCH FÖR *STÄMNINGEN* MOT EN OM MAN STICKER UT : SE OVAN OCH INKL INSKANNAT ATT ENDAST 4 LEX SARAH LAGTS VID TALLGÅRDENS ÄLDRECENTER DESSA ÅR!!! TROR NI PÅ'T NÄR NI TAGIT DEL AV DENNA HEMSIDA MED KAP 17 MEMOARSKRIVNING - NAMNDROPPNING OGENERAT OFFENTLIGT AV DEM SOM BORDE MEN EJ GJORDE --- LEDE FI FÖR GOD MIN I ELAKA SPEL KALLA DET - MAN MÅSTE JU FÖR ANHÖRIG HA MED *DEM* ATT GÖRA SOM MENAR VÄL NÄR DE GÖR ONT - ingen tillstår göra illa så klart i vård!
Tingsnotarien klagade för ombudet/advokaten - som nyfärdig direkt från universitetet på sin första placering inför att bli advokat -att 'råka ut för en äldre kvinna' som pratar för mycket och belastar honom som är så ung ---!!! NÄNÄ sa jag till ombudet - så är det. Är man i tjänst och som ung i 'första linjens kontakt' med berörda så är det jobbet och man får möta berörda som kan vara chockade, förtvivlade och inte ha något alls klart för sig om 'hur fungerar'. SÅ är det för alla nybörjade. *JAG JOBBAR INTE SOM FÖRÄLDER ELLER FÖRÄLDRAFÖRÄLDER ÅT VUXNA* sa jag ifrån.
Ombudet svarade inte som hört på en ung kollegas klagan som en mor????? I stället för meddela honom att så det är; stå på egna ben! De omständigheterna som 'dimension' också - att man ska va 'generationsföräldrer' för unga tingsnotarier!
Hur svarade tingsnotarien vid Södertörns tingsrätt mig på exemplifieringar å rad om hur behandlats likt protagonisten i Gulagarkipelagen? Hörde inte på, var inte intresserad, kännabar motvilja - han hade tagit parti för motparten - politiseringan av tingsrätten av Huddinge kommun - hade redan börjat i detta första skede HÄNDELSEN NÄR TINGSRÄTTEN RINGDE SEPTEMBER 2011 ANGÅENDE FÖRVALTARSKAPSFÖRHANDLING OM EV YTTRANDE.
*SKA DU JÄMFÖRA SVERIGE MED DIKTATUR* hans förargade fråga. Diskussion bar utom hans fokus handlägga.
Menade att jamenvisst inte med diktatur direkt men när faktiskt handlar handlägger som i Gulagarkipelagen - ja då blir det diktatur med tiden - om alla larvar sig skickar vidare håller samman och eller inte törs han annan ståndpunkt än chefen än förvaltningsledningen än boendets positionering som var backa upp ej drygt 60 årig man att driva framför sig i psycosocial stress högris för tillstötande till död- som mycket riktigt blev fallet de som kan eller har sunt förnuft vid Tallgårdens Ädrecenter som aldrig annat än vad Ledningen i Huddinges a förvaltnings position är - det törs det inte.
Teija Birgitta Marzban intygade hur väl M mådde och välskött och glad när ute på permissioner - november 2012 - tog en månad så hade hon måst sluta 'av ekonomiska skäl' informationsuppgift av Alireza Ourang sköterska. Monica Bäckström som lojal medlöpare i alla väder fick vara kvar o lyftes till v-chef t o m en tid!!???
Så går det - och i förlängningen har vi diktatur när lojaliter känslostyrd mentalitet tar över regelstyrdt lugnt och normalt. Jämför med yrken som också handlar om liv och död; jämför med yrkestrafiken heller inga höglöneyrken men har med liv ol död att göra - busschauffören vars buss full med barn voltade -tog 2 år innan han förklarades oskyldig till händelsen granskad i varje detalj. Hur kan yrkestrafiken klara jobbet med alla de regler som finns och därtill stressande körskeman på minuten - heller inga högutbildade höglönejobb utan jämförbara med undersköterskans???
Jo yrkestrafiken har fått i 'kulturen' i 'kroppen' i 'vanan' att göra som man ska och att annars följs upp för lärdom och erfarenhet och att de bär ansvar som givet - liksom i faktiskt de flesta boenden med ofta förhållanden som ger mirakulösa insatser av enskilda i tjänst - säg bara pandemin!
Jag tog några kontakter - M fick en plats beviljad i annan kommun att omgående lösa en kris för sedan vidare till ett - kompetent -boende och inom räckhåll för vardagsliv uteliv för en social och utåtriktad personlighet med bildningsintresse livslångt -dvs M, Ärendet M.
På permission kom de sedan från biståndskansli i den kommunen att prata med henne; de hade då fått klart - telefonkontakt -att de kontakats vid biståndskansliet av Huddinge kommun, även nerringda av min bror (han blev galen 'det är psykiskt,' klagade han -att drivadenne unge man i kris i livet svårt sjuk o ensamboende änkeman som aldrig tidigare med döttrar som han måste vara far för än - inte av vad uttryckt i skrift sedan ännu växt upp eller velat växa upp. Att allstå måste jobba som generationsförälder än för vuxna som inte ser hur stödja honom att han överlever - hänger på bara 'kämpar' för honom'!)
Klart de inte ville ha Megaproblemet till den kranskommunen. MEN KUNDE VÄL HA AVSTYRT utan att lägga problemet hos M. De åkte hela vägen efter samtalet med henne på permission hos mig till Tallgårdens Äldrecenter - där de hade 'jobbat' henne ordentligt att 'trivdes' och sade 'hon inte ville flytta' - utan informera varför bäst att lämnade boendet för att leva, överleva så klart. MAN LA PROBLEMET HOS HENNE. ALL VÅRDPERSONALS FEL OCH INKOMPETENS - utnyttjar utsatta i så svåra livsskeden som M och skadad frihetsberövad av dem och därtill som 'skuldbärande' det var ju hennes barn som trätte hon hade god kontakt med var o en - som vore ett 'familjeproblem'.
Huddinge SOcial och Äldreförvaltning - Tallgårdens Äldrecenter med fler i kommunen bör fundera på stycket ovan - att de när inte är privatpersoner utan i tjänst deras är skuldbörda om inte klarar jobbet ens vet att hör till jobbet; skyller på vårdade, närståendes konflikter och skuld gör man inte om skolad i vårdprofessioner - hör till yrken att klara. OM 'svårt' - tja remiss till kurator extra skolade att 'ta hand om' konflikter och relationer - LADES ALDRIG.
Så ännu en 'permission' dvs vistelse utom vårdenhet med bibehållet medicinskt vårdansvar så länge ej är avsagt i journal eller ifyllt formulär att 'på egen risk utan ansvar' för läkare och eller vårdpersonal i sköterskebaserad kommunal eller privat vårdboendeenhet.
Åter från permissionen ser 'M' på mig om att är glad att vara åter till Tallgårdens Äldrecenter - hon hade uppfattat att det var hon som tackade nej till att förflyttas till långt bort i annat boende en tid att sedan till ett permanent boende i stan som löftet var till henne år 2007 före vistelser i vårdenheter i Stortorps Rehab respektive Tallgårdens Äldrecenter.
Att man 'grejade' med henne med aktiviteter bakom 'kulisser' eller 'bakom hennes rygg' att hon skulle nejsäga kände hon ju inte till och vid denna tid efter denna sommar 2011 börjat med uppgivet jajasägande vad än sades till henne - att för den skull 'inte förståd vad saken gällt' utom i de fall där hon bekräftade vad svar som intressenter av olika slag för 'egen del' ville ha som svar. Att hon glömt vad hänt och påmints om var nu i stunden försvunnet.
Att hon skulle utsättas för vad kunde - skulle komma att - hända igen av svårartat som utsatt det var för långt tänkt för henne en nu överlevare i nu-stunden i det underläge som är social situation för var o en under vårdansvar och eller medicinskt ansvar.
Okey okey. Bra om de månat och varit trevlig och värnat henne att stanna.
M hade börjat få svårt röra sig och när var där satt i HD stol med benen under bordet; kunde inte gå längre - var det därför att muskler förtvinade det som sker fort i de här åldrarna. Börjat ramla och tyvärr är så att om ramlar ofta uskor kan åtgärda med HD-stol med benen låste under bord att underlätta sitt arbete - även om ger att den vårdade inte kan gå längre efter kort tid - räcker med någon månad. Att på gång följder av subduralhematom - blödning under yttra hjärnhinnan efter traumat som aldrig undersöktes eller följdes av någon läkare eller röntgades där min fråga om det väl inte ens fördes vidare av personal - lede fiendens miljö gällde för flertalt på Fyrklövern med några undantagna som beskrivet ovan
Efter par gånger permissioner blev det varje gång jag anlände efter lunch att ta med ut - att vädjade bönade och bad 'får jag gå och lägga mig, får jag gå och lägga mig, får jag gå och lägga mig'
- igen ömkande under nedbrytningsförfarande att skarpt beskriva som det faktiskt är att plåga på det sättet personal får tro att 'är riktigt' så att övertrött att ej sover för det eller sover som en utslagen en dålig sömnkvalité. MAN HÖLL HENNE UPPESITTANDE I RULLSTOL I TIMMAR VID BORDET - HELA DAGEN I FÖRESTÄLLNINGEN OM ATT DÅ SKULLE SOVA OM NATTEN SOM INTE HON INTE KUNDE SOVA OM NATTEN OCH FÖRSÖKTE KLIVA UPP -- PÅ SAMMA SÄTT SOM NÄR ÅTER IFRÅN BRUSTEN BLINDTARM MED TARMPARALYS OCH VARBÖLDER SOM FÖLJD OCH SVÅRARTAD SMÄRTA DÄRFÖR ATT INTE SKICKADES IN TILL SJUKHUSET! ANNO DAZUMAL SOM UTOM ALL MODERN AKTUELL VETSKAP OCH KUNSKAP OCH MODERN VANA.
12 MARS 2013 TILLSÄTTS CARL HJULTSRÖM SOM FÖRVLARE PÅ HANLINGAR AV SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT. EFTER TRE VECKOR RINGER JAG HONOM LYCKAS NÅ PER TELFON. JAG HINNE SÄGA ATT BRODERN ANVÄNDS OCH INTE KOMMER ÖVERLEVA OM FORTSÄTTER STRESSAS OCH FELINFORMERAD SOM SLAGS REDSKAP FÖR KOMMUNENS INTRESSEN I MOTSÄTTNING TILL MIG SEDAN YOUTUBE MED MARKARBETEN TALLGÅRDEN JUNI 2010 HÄTSKT FRÅN HÖGSTA ORT KALLAT I HUDDINGE. HINNER SÄGA ATT M SKADATS ÅR EFTER ÅR OCH FRIHETSBERÖVTATS JAG POLISANMÄLTS X FLER FÖR VAD SOM ÄR HENNES RÖRELSEFRIHET. GER RÅD INGET ANNAT MEN TILLIT TILL MIG.... -- -INNAN CARL HJULSTÖRM RINGER AV.
RINGER EN ANNA DAG P EN 5-6 TELEFONNUMMER OCH LÄGGER MEDDELANDEN PÅ TALSVAR. TILL SLUT SVARAR CARL HJLSTRÖM MED ETT SÅM LÅTSR SOM ETT 'VRÅL' SNARARE ATT 'OM JAG INTE SVARAR ÄR DET FÖR JAG ÄR UPPTAGEN'... OCH RINGER AV.. .. TILL ÖFN BLE DET ISTÄLLET ATT JAG 'GORMAR' PER TELEFON OCH INTE MEDGER KONTAKT... ! BJÖD IN HEM TILL MIN VERSION OM VAD HAN KANSKE ÄR BRA ATT KÄNNER TILL - ATT VÄGAR SKILJDES INNAN ANDRA BARNBARNET ENS VAR FÖTT TRE ÅR YNGRE ÄN DEN ÄLDRE - ETT BESLUT BARA OCH VARFÖR - MEN HAN VAR TILLSATT SOM METRO AVSLÖJADE 'SOM EN SON SOM ANLITAS EMOT BESVÄRLIGA ANHÖRIGA FÖR KOMMUNENS INTRESSEN' - STÄMMER JU...
FORTTSÄTTNING FÖLJER OCH BERÄTTELSEN BRED. DET FINNS BARA BERÄTTELSER I ENSKILDA ÄRENDEN OCH DE MÅSTE BLI FLER - EN FLOD AV ÄRENDEN KRÄVS ATT RÖJA UPP I KOMPAKT FÖRDOM OCH FÖRESTÄLLNIGARE OCH NEDVÄRDERANDE STRUKTURELLT AV ÄLDRE I DE HÖGSTA ÅLDRARNA - CARL HJULSTÖRM ERFAREN OCH FÅR HÅLLAS TILL DESS BRODERN HALVÅRET FÖRE M ÄR AVLIVAD UTAN ATT M ENS FICK VETA NÄR.. B ARNBARN BESÖKTE HENNE ALDRIG SÄLLAN I BOENDET ALDRIG INBJUDNA NÄR VAR PERMISSION ELLER BOSATT I STOCKHOLM. ETT HELT OCH HÅLLET VERK AV HUDDINGE KOMMUNLEDNING BOENDET OCH VIDARE VIA ÖFN TILL ÖFN TILL TINGSRÄTT TILL NORRMALMS SDF - DET BLIR ALLTID KOMPLEXT ATT SEDAN INGEN ORKAR TÄNKA KLART ELLER VET HUR - MEN ÄR INTE SVÅRT UTAN 'KLOCKRENT HUR'.
Berättelsen fortsätter... året är ännu 2013.
Du är ---> Avsnitt 5
IVO SVAR PÅ FRÅGA T EX
IVO --- MYNDIGHETEN FÖR INSPEKTION AV VÅRD OCH OMSORG
Inspektionen för vård och omsorg(IVO) har mottagit din skrivelse.
Din fråga gällande preskriptionstid framgår av patientsäkerhetslagen(2010:659),PSL. IVO kan därför inte ge några utfästelser om att myndigheten på förhand kommer att utreda ett klagomål. I enlighet med 7 kap. 12 § PSL framgår bl.a. att IVO inte ska utreda händelser som ligger mer än två år tillbaka i tiden om det inte finns särskilda skäl. En prövning enligt 7 kap. 12 § kan göras först då IVO har tagit del av ett inkommet klagomål.
Med vänlig hälsning
Caroline Freyling
___________________________________________
Caroline Freyling
Inspektör
Inspektionen för vård och omsorg, IVO
Avdelning öst
Besöksadress: Solnavägen 4/Torsplan
Box 6202
102 34 Stockholm
Växel: 010-788 50 00
www.ivo.se
FRÅGAN VAR ATT OM ALL TID GÅTT ÅT ATT SKÖTA VARDAG OCH BISTÅ EN LIDANDE ANHÖRIG ELLER FLERA - OM INGET KUNNAT ANMÄLAS EFTERSOM TEAM ÄLDRE DOKTORN EJ HELLER SOCIAL OCH ÄLDREFÖRVALTNINGEN I HUDDINGE KOMMUN LÄMNAR UT JOURNALANTECKNINGAR FRÅN FÖRUTOM NÅGRA BEGRÄNSAD TID 2010 MEN EJ LÄNGRE ATT INTE I SAK O DETALJ KAN ANMÄLAS I ENSKILDHETER DÄRFÖR ATT INGEN ANING OM VAD DÄR SÅT ANGETT ATT DÄRFÖR OSTRUKTURERAT ANMÄLT VAD FÖREVARIT OCH ÄR SKÄL TILL ANMÄLAN, OCH SKÄL TILL ATT MYNDIGHETEN ÖVERVÄGER ANMÄLA BROTTSMISTANKE - SOM INTE ÄR PRESCRIBERAT. iLLUSTRATIVT SVAR; KLARA AV O LÄSA 7 SIDOR PARAGRAFER OCH FÖRSTÅ PARAGRAF 12. TACK OCH FÄRDIGT? VAD FÖRSTÅ AV ´§ 12 - ATT GÅR LÄGGA NER TIMMAR PÅ ATT ANMÄLA ÄVEN OM 2 ÅRS VANLIG PRESCRIPTIONSTI HAR FÖRFLUTIT. ??????
Vars¨goda allmänhet o läsande svaret från myndigheten som har ditt liv och de dinas när äldre - fattar du någe? Håll till godo. Av dig krävs vad inte krävs av inspektörerna. Om rimligt möjlighet att anmäla efter 2 år framgår det?
Finns nån övrhuvudtaget som när kommunal förvaltning och (Lena Hjelmerus) landstingsägd läkarverksamhet gör ALLT för att hålla dig o de dina i akut stress - kris - och konflikt och manipulerade motsättningar i manövrerande med s k 'situationer' utan granskning av Förövaren (metoo exempliferar associerat - därför lånat till 'wetooseniors' och vidgat apropos.
7 kap. Inspektionen för vård och omsorgs tillsyn
Allmänna bestämmelser
1 § Hälso- och sjukvården och dess personal står under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg.
Hälso- och sjukvården inom Försvarsmakten och Försvarets materielverk står under tillsyn av försvarsinspektören för hälsa och miljö. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer kan med stöd av 8 kap. 7 § regeringsformen meddela föreskrifter om denna tillsyn. Lag (2017:786).
2 § Den som, utan att bedriva hälso- och sjukvård, tar emot uppdrag från hälso- och sjukvården avseende provtagning, analys eller annan utredning som utgör ett led i bedömningen av en patients hälsotillstånd eller behandling, står i denna verksamhet också under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg. Lag (2012:957).
3 § Tillsyn enligt denna lag innebär granskning av att den verksamhet och den personal som avses i 1 och 2 §§ uppfyller krav och mål enligt lagar och andra föreskrifter samt beslut som har meddelats med stöd av sådana föreskrifter.
Tillsynen ska främst inriktas på granskning av att vårdgivaren fullgör sina skyldigheter enligt 3 kap.
Föreläggande enligt 20 och 24 §§ och förbud enligt 26-28 §§ får användas endast när verksamheten inte uppfyller de krav som framgår av lagar och andra föreskrifter.
4 § Inspektionen för vård och omsorg ska inom ramen för sin tillsyn
1. lämna råd och ge vägledning,
2. kontrollera att brister och missförhållanden avhjälps,
3. förmedla kunskap och erfarenheter som erhålls genom tillsynen, och
4. informera och ge råd till allmänheten. Lag (2012:957).
4 a § Inspektionen för vård och omsorg ska inom ramen för sin tillsyn höra patienter och deras närstående om de förhållanden som tillsynen rör, om detta inte är olämpligt eller obehövligt. Lag (2017:378).
5 § Vid tillsyn som rör barns förhållanden får barnet höras om det kan antas att barnet inte tar skada av samtalet. Barnet får höras utan vårdnadshavarens samtycke och utan att vårdnadshavaren är närvarande.
6 § Inspektionen för vård och omsorg ska säkerställa att patienters erfarenheter fortlöpande används som underlag för beslut om tillsynens inriktning.
Inspektionen ska kontinuerligt samverka med patientnämnderna och systematiskt tillvarata information som patientnämnder lämnar enligt 7 § lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården. Lag (2017:378).
7 § Inspektionen för vård och omsorg utövar tillsyn över säkerheten vid sjukvårdsinrättningar där det får ges vård enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård eller lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård samt vid enheter för rättspsykiatrisk undersökning.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om säkerhetsanpassning och säkerhetsklassificering av sjukvårdsinrättningar och enheter som avses i första stycket. Lag (2012:957).
Anmälningar från vårdgivare
8 § Inspektionen för vård och omsorg ska säkerställa att händelser som har anmälts till myndigheten enligt 3 kap. 5 § har utretts i nödvändig omfattning samt att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå hög patientsäkerhet.
Första stycket gäller i tillämpliga delar även anmälningar enligt 3 kap. 6 §. Lag (2012:957).
9 § Inspektionen för vård och omsorg ska sprida information till vårdgivare och berörda myndigheter om inträffade händelser som har anmälts till myndigheten enligt 3 kap. 5 § samt i övrigt vidta de åtgärder som anmälan motiverar för att uppnå hög patientsäkerhet.
Första stycket gäller i tillämpliga delar även anmälningar enligt 3 kap. 6 §. Lag (2012:957).
Klagomål
10 § Inspektionen för vård och omsorg ska efter anmälan pröva klagomål mot hälso- och sjukvården och dess personal.
Anmälan får göras av den patient som saken gäller eller, om patienten inte själv kan anmäla saken, en närstående till honom eller henne. Lag (2017:378).
11 § Inspektionen för vård och omsorg ska, om berörd vårdgivare har fått möjlighet att fullgöra sina skyldigheter enligt 3 kap. 8 b §, utreda klagomål som rör
1. kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom som uppkommit i samband med hälso- och sjukvård och som är bestående och inte ringa eller har lett till att patienten fått ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit,
2. tvångsvård enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård eller lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård eller isolering enligt smittskyddslagen (2004:168), och
3. händelser i samband med hälso- och sjukvård som allvarligt och på ett negativt sätt påverkat eller hotat patientens självbestämmande, integritet eller rättsliga ställning.
Inspektionen för vård och omsorg får utreda klagomål även om förutsättningarna i första stycket inte är uppfyllda.
Klagomål enligt första stycket 2 behöver inte utredas om
1. det är uppenbart att klagomålet är obefogat,
2. klagomålet saknar direkt betydelse för patientsäkerheten och det saknas skäl att överväga åtalsanmälan enligt 23 eller 29 §, eller
3. det rör ett beslut som går att överklaga med stöd av någon av de i första stycket 2 angivna lagarna.
Inspektionen för vård och omsorg får avstå från att utreda klagomål om händelsen ligger mer än två år tillbaka i tiden. Lag (2017:378).
12 § Om vårdgivaren inte fått möjlighet att fullgöra sina skyldigheter enligt 3 kap. 8 b §, får Inspektionen för vård och omsorg överlämna klagomålet till vårdgivaren eller patientnämnden. Lag (2017:378).
13 § Inspektionen för vård och omsorg ska göra den utredning som behövs för att kunna pröva klagomålet. Myndigheten får utreda och pröva omständigheter som inte har åberopats i anmälan. Lag (2017:378).
14 § Klagomål bör anmälas skriftligen. I anmälan bör anges
1. den vårdgivare eller hälso- och sjukvårdspersonal som klagomålet riktar sig mot,
2. den händelse som klagomålet avser,
3. tidpunkten för händelsen, samt
4. anmälarens namn och adress.
15 § Om Inspektionen för vård och omsorg inleder en utredning av ett klagomål, ska myndigheten snarast överlämna anmälan och, i förekommande fall, de handlingar som bifogats anmälan till den vårdgivare eller hälso- och sjukvårdspersonal som klagomålet riktas mot eller kan anses vara riktat mot. Lag (2017:378).
16 § Den som klagomålet avser, patienten och, om patienten inte själv har kunnat anmäla saken, en närstående till honom eller henne, har rätt att ta del av det som har tillförts ärendet och ska, innan ärendet avgörs, ges möjlighet att ta del av och lämna synpunkter på det som har tillförts ärendet.
Om klagomålet avser hälso- och sjukvårdspersonal ska berörd vårdgivare höras i ärendet, om det inte är uppenbart obehövligt.
Underrättelseskyldigheten gäller endast om Inspektionen för vård och omsorg inlett en utredning av klagomålet.
Rätten att ta del av uppgifter och underrättelseskyldigheten gäller med de begränsningar som följer av 10 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Lag (2017:378).
17 § Inspektionen för vård och omsorg ska, när den översänder handlingar för yttrande, ange inom vilken tid yttrandet ska komma in till myndigheten.
Den som ges tillfälle att yttra sig ska upplysas om att ärendet kan komma att avgöras även om inget yttrande kommer in inom föreskriven tid.
Förfarandet hos Inspektionen för vård och omsorg är skriftligt. Om det framstår som lämpligt från utredningssynpunkt, får myndigheten inhämta uppgifter muntligt i ett ärende. Uppgifter som inhämtas muntligen och som är av betydelse för utredningen ska dokumenteras. Lag (2012:957).
18 § Inspektionen för vård och omsorg ska avgöra ärenden om klagomål enligt denna lag genom beslut.
Om ett klagomål har utretts, ska Inspektionen för vård och omsorg i beslutet uttala sig om huruvida en åtgärd eller underlåtenhet av vårdgivare eller hälso- och sjukvårdspersonal strider mot lag eller annan föreskrift eller är olämplig med hänsyn till patientsäkerheten. Ett sådant beslut får inte fattas utan att anmälaren och den som klagomålet avser har beretts tillfälle att yttra sig över ett förslag till beslut i ärendet.
Inspektionen för vård och omsorgs beslut ska vara skriftligt samt innehålla de skäl som ligger till grund för beslutet. Beslutet ska sändas till anmälaren, den som klagomålet avser samt berörd vårdgivare. Lag (2017:378).
Initiativärenden
19 § Om Inspektionen för vård och omsorg på eget initiativ inleder en utredning mot en vårdgivare eller mot hälso- och sjukvårdspersonal ska den som berörs av utredningen ges möjlighet att inkomma med yttrande. Inspektionen behöver dock inte höra en patient som berörs av utredningen om det inte finns skäl för det.
Innan ett ärende avgörs ska den vårdgivare eller hälso- och sjukvårdspersonal som är föremål för utredning ges tillfälle att yttra sig, om det inte är uppenbart obehövligt. I övrigt ska 12 § andra stycket, 17 § och, i tillämpliga delar, 18 § gälla. Lag (2012:957).
Gemensamma bestämmelser om Inspektionen för vård och omsorgs befogenheter
20 § Den som bedriver verksamhet som står under tillsyn enligt detta kapitel och hälso- och sjukvårdspersonalen är skyldig att på Inspektionen för vård och omsorgs begäran lämna över handlingar, prover och annat material som rör verksamheten och lämna de upplysningar om verksamheten som inspektionen behöver för sin tillsyn.
Inspektionen för vård och omsorg får förelägga den som bedriver verksamheten eller hälso- och sjukvårdspersonalen att lämna vad som begärs. Ett beslut om föreläggande får förenas med vite. Lag (2012:957).
21 § Inspektionen för vård och omsorg, eller den som inspektionen förordnar, har rätt att inspektera verksamhet som står under tillsyn enligt detta kapitel och hälso- och sjukvårdspersonalens yrkesutövning. En inspektion kan vara anmäld eller oanmäld. Den som utför inspektionen har rätt att få tillträde till lokaler eller andra utrymmen som används för verksamheten, dock inte bostäder. Den som utför inspektionen har rätt att tillfälligt omhänderta handlingar, prover och annat material som rör verksamheten. Den vars verksamhet eller yrkesutövning inspekteras är skyldig att lämna den hjälp som behövs vid inspektionen. Lag (2017:378).
22 § Vid sådan inspektion som avses i 21 § har den som utför inspektionen rätt att av Polismyndigheten få den hjälp som behövs för att inspektionen ska kunna genomföras.
Sådan hjälp får endast begäras om
1. det på grund av särskilda omständigheter kan befaras att åtgärden inte kan utföras utan att en polismans särskilda befogenheter enligt 10 § polislagen (1984:387) behöver tillgripas, eller
2. det annars finns synnerliga skäl. Lag (2014:768).
Åtgärder mot vårdgivare m.fl.
23 § Om Inspektionen för vård och omsorg får kännedom om att någon har brutit mot en bestämmelse som gäller verksamhet som står under inspektionens tillsyn, ska myndigheten vidta åtgärder så att bestämmelsen följs och, om det behövs, göra anmälan till åtal. Detsamma gäller om någon som inte tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen har brutit mot någon av bestämmelserna i 5 kap. 1 § 1-7. Lag (2012:957).
24 § Om Inspektionen för vård och omsorg finner att en vårdgivare, eller enhet som avses i 7 §, inte fullgör sina skyldigheter enligt 3 kap. och om det finns skäl att befara att underlåtenheten medför fara för patientsäkerheten eller säkerheten för andra, ska inspektionen förelägga vårdgivaren eller enheten att fullgöra sina skyldigheter om det inte är uppenbart obehövligt. Ett beslut om föreläggande får förenas med vite. Detta gäller även verksamhet som avses i 2 § om verksamheten medför fara för patientsäkerheten. Lag (2012:957).
25 § Ett föreläggande enligt 24 § ska innehålla uppgifter om
1. de åtgärder som Inspektionen för vård och omsorg anser nödvändiga för att de påtalade missförhållandena ska kunna avhjälpas, och
2. när åtgärderna senast ska vara utförda. Lag (2012:957).
26 § Om ett föreläggande enligt 24 § inte följs och om missförhållandena utgör en fara för patientsäkerheten eller annars är av allvarligt slag, får Inspektionen för vård och omsorg besluta att helt eller delvis förbjuda verksamheten. Lag (2012:957).
27 § Om det är påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet i övrigt, får Inspektionen för vård och omsorg utan föregående föreläggande besluta att helt eller delvis förbjuda verksamheten. Lag (2012:957).
28 § Om det finns sannolika skäl för att verksamheten helt eller delvis kommer att förbjudas enligt 26 eller 27 § och ett sådant beslut inte kan avvaktas, får Inspektionen för vård och omsorg besluta att tills vidare helt eller delvis förbjuda verksamheten.
Ett sådant beslut gäller i högst sex månader. Om det finns synnerliga skäl får beslutets giltighetstid förlängas en gång med ytterligare sex månader. Lag (2012:957).
Åtgärder mot hälso- och sjukvårdspersonal
29 § Om Inspektionen för vård och omsorg får kännedom om att hälso- och sjukvårdspersonal inte fullgör sina skyldigheter enligt denna lag eller någon annan föreskrift som gäller för hälso- och sjukvårdsverksamhet, ska inspektionen vidta åtgärder för att skyldigheterna ska fullgöras.
Om hälso- och sjukvårdspersonal är skäligen misstänkt för att i yrkesutövningen ha begått ett brott för vilket fängelse är föreskrivet, ska Inspektionen för vård och omsorg, om inte annat följer av 9 kap. 17 §, göra anmälan till åtal.
I 8 kap. 3 § andra stycket lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m. finns särskilda bestämmelser om att allmänt åtal för vissa brott får väckas endast efter medgivande från Socialstyrelsen. Lag (2012:957).
KOLLA PÅ KAPITEL 6 OXÅ NÄR DU ÄNDÅ HÄNVISAS TILL KAPITEL 7 - OM HUR SER UT I G A P E T MELLAN ORD OCH VERKLIGHET. SOM KAN KÄNNAS HOPPLÖST, POÄNGLÖST, MENINGSLÖST OCH ORÄTTVIST ATT HÖGAVLÖNADE I BEKVÄMA TJÄNSTEMILJÖER KL 8 - 16.30 ÄGNAR SIG ÅT ATT SÄTTA IHOP - TOTALT SLÖSER I MED TID OCH PENGAR. VAD SKA VI HA VÄRDEGRUND SÅ SOM UTARBETAD VID SOCIALTYRELSEN TILL ALLS??? NÄR DEN INTE ÄR ANNAT ÄN GAP ORD PÅ PAPPER UTAN IMPLEMENTERING. VARFÖR UPPGIVTNA JOURNALISTER SOM UNDRAR VAD IVO SKA VARA BRA FÖR NÄR INFLÖDE HELA TIDEN OCH TILL NYHETER OM FALL EFTER FALL EFTER FALLL - SVD EXPRESSEN AFTONBLADET DN RAPPORT AKTUELLT ÅR UT OCH ÅR IN OCH NU MED ASSISTENSSKRIET SOM TAR HELA DEBATTEN ÄLDRE SYNS OCH HÖRS EJ O SÅ HAR VARIT I DECENNIER. SKA DET FORTGÅ. KOLLA VAD HÄR STÅR - EFTERLEVS DET? tYCK SJÄLV! VAD SKA VI GÖRA ÅT - SKA VI HA DET SÅ HÄR VARENDA EN SOM LEVER O DÖR I SVERIGE TROTS ALLA DE SOM KOMPENSERAR FÖR DE KOSTSAMMA INEFFEKTIVA BEKVÄMA TJÄNSTEMÄNNEN I STATUSPOSITIONIERINGAR OCH YRKEN TILL HÖGA LÖNER UTAN ENS I NÄRHETEN AV MOTSVARANDE ARBETSINSATSER AV DEM SOM ARBETAR I KÄRNVERKSAMHETER - SOM ÄR PÅ PLATS I OLIKA PROFESSIONER O FUNKTIONER. VI TALAR JU INTE OM BRISTER ATT FÖRBÄTTRA UTAN URDÅLIGT FÖR ETT VÄLSTÅNDSLAND BOTTEN - ATT DE FINNS SOM KMPENSERAR MED SINA INSATSER RÄKNAS EJ - DEM SKA EJ SNYLTAS PÅ..
ALLS. SÅ DET SÅ.
INSPEKTÖR CAROLINE FREYLING MED SVARET OVAN OM NÄR PRESCRIPTIONSTID 2 ÅR EJ RÄCKER. SÅ SER UT FÖR ALLA.
6 kap. Skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal m.fl.
Allmänna skyldigheter
1 § Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. En patient ska ges sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård som uppfyller dessa krav. Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten ska visas omtanke och respekt.
2 § Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen bär själv ansvaret för hur han eller hon fullgör sina arbetsuppgifter.
Första stycket innebär ingen inskränkning i vårdgivarens ansvar enligt denna lag eller annan författning.
3 § Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen får delegera en arbetsuppgift till någon annan endast när det är förenligt med kravet på en god och säker vård.
Den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan, ansvarar för att denne har förutsättningar att fullgöra uppgiften.
4 § Hälso- och sjukvårdspersonalen är skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. Personalen ska i detta syfte till vårdgivaren rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
Hälso- och sjukvårdspersonalen har motsvarande rapporteringsskyldighet även när det gäller andra skador än vårdskador till följd av säkerhetsbrister i verksamheten vid en sådan sjukvårdsinrättning eller enhet som avses i 7 kap. 7 §.
5 § Hälso- och sjukvårdspersonalen ska i frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa samverka med samhällsorgan, organisationer och andra som berörs. I fråga om utlämnande av uppgifter gäller de begränsningar som följer av 12-14 §§ och av offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Hälso- och sjukvårdspersonalen ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med
1. har en psykisk störning eller en psykisk funktionsnedsättning,
2. har en allvarlig fysisk sjukdom eller skada, eller
3. är missbrukare av alkohol eller något annat beroendeframkallande medel.
Detsamma gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med oväntat avlider.
Bestämmelser om skyldighet att anmäla till socialnämnden att ett barn kan behöva nämndens skydd finns i 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453). Lag (2017:62).
6 § Den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient ska se till att patienten och dennes närstående ges information enligt 3 kap. patientlagen (2014:821). Lag (2014:828).
7 § Den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient ska medverka till att patienten ges möjlighet att välja behandlingsalternativ respektive hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning enligt vad som anges i 7 kap. 1 och 2 §§ patientlagen (2014:821).
Den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient ska medverka till att patienten får en ny medicinsk bedömning enligt vad som anges i 8 kap. 1 § patientlagen.
Denna paragraf omfattar inte tandvård enligt tandvårdslagen (1985:125). Lag (2014:828).
8 § Om en patient har avlidit ska den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen fullgöra sina uppgifter med respekt för den avlidne. Närstående ska visas hänsyn och omtanke.
9 § En läkare eller tandläkare som är verksam inom den offentligt bedrivna hälso- och sjukvården är skyldig att, i den omfattning övriga skyldigheter i yrkesutövningen inte hindrar det eller det annars inte finns särskilda skäl mot det, utföra undersökningar och ge utlåtanden över dessa på begäran av länsstyrelse, domstol, åklagarmyndighet, Polismyndigheten eller överförmyndare.
En läkare som är verksam inom den offentligt bedrivna hälso- och sjukvården är på begäran av polisman skyldig att, i den omfattning övriga skyldigheter i yrkesutövningen inte hindrar det eller det annars inte finns särskilda skäl mot det, utföra en undersökning som innebär kroppsbesiktning av någon som är misstänkt för ett brott som kan ge frihetsstraff.
Begränsningen i skyldigheten att utföra undersökningar och ge utlåtanden gäller inte för läkare som är verksam huvudsakligen inom öppen vård och, när det gäller undersökning och utlåtande om alkoholpåverkan, inte heller för någon annan läkare.
I lagen (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott finns det särskilda bestämmelser om utlåtanden i vissa fall. Lag (2014:888).
10 § Den som i sin yrkesverksamhet inom hälso- och sjukvården utfärdar ett intyg om någons hälsotillstånd eller vård, ska utforma det med noggrannhet och omsorg.
Anmälningsskyldighet för hälso- och sjukvårdspersonal som expedierar läkemedel
11 § Om en legitimerad yrkesutövares förskrivning av narkotiska läkemedel, andra särskilda läkemedel, alkoholhaltiga läkemedel eller teknisk sprit skäligen kan befaras stå i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, ska den hälso- och sjukvårdspersonal som expedierar läkemedel anmäla detta till Inspektionen för vård och omsorg.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om vad som avses med särskilda läkemedel. Lag (2012:957).
Tystnadsplikt m.m.
12 § Den som tillhör eller har tillhört hälso- och sjukvårdspersonalen inom den enskilda hälso- och sjukvården får inte obehörigen röja vad han eller hon i sin verksamhet har fått veta om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden. Som obehörigt röjande anses inte att någon fullgör sådan uppgiftsskyldighet som följer av lag eller förordning.
Tystnadsplikt som gäller för en uppgift om en patients hälsotillstånd gäller även i förhållande till patienten själv, om det med hänsyn till ändamålet med hälso- och sjukvården är av synnerlig vikt att uppgiften inte lämnas till patienten.
För det allmännas verksamhet gäller offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
13 § Den som tillhör eller har tillhört hälso- och sjukvårdspersonalen inom den enskilda hälso- och sjukvården får inte obehörigen röja en uppgift från en enskild om någon annan persons hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det kan antas att det finns en risk för att den som har lämnat uppgiften eller någon närstående till uppgiftslämnaren utsätts för våld eller annat allvarligt men om uppgiften röjs. Som obehörigt röjande anses inte att någon fullgör sådan uppgiftsskyldighet som följer av lag eller förordning.
För det allmännas verksamhet gäller offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
14 § Den som tillhör eller har tillhört hälso- och sjukvårdspersonalen inom den enskilda hälso- och sjukvården får inte obehörigen röja eller utnyttja sådana uppgifter om en viss varas tillverkning eller innehåll, som han eller hon har fått kännedom om i verksamheten och som har lämnats dit för att användas som upplysning om eller underlag för behandling eller annan liknande åtgärd. Som obehörigt röjande anses inte att någon fullgör sådan uppgiftsskyldighet som följer av lag eller förordning.
För det allmännas verksamhet gäller offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
15 § Utöver vad som annars följer av lag eller förordning är hälso- och sjukvårdspersonalen skyldig att lämna ut sådana uppgifter som
1. gäller huruvida någon vistas på en sjukvårdsinrättning om uppgifterna i ett särskilt fall begärs av en domstol, en åklagarmyndighet, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Kronofogdemyndigheten eller Skatteverket,
2. behövs i verksamhet för personskydd för riksdagens ledamöter, statschefen och övriga medlemmar av kungahuset, statsråd, statssekreterare och kabinettssekreterare, om uppgifterna i ett enskilt fall begärs av Säkerhetspolisen,
3. behövs för en rättsmedicinsk undersökning,
4. Socialstyrelsens råd för vissa rättsliga, sociala och medicinska frågor behöver för sin verksamhet,
5. behövs för prövning av ett ärende om att avskilja en studerande från högskoleutbildning eller polisprogrammet, eller
6. behövs för prövning av någons lämplighet att ha körkort, traktorkort eller taxiförarlegitimation enligt taxitrafiklagen (2012:211). Lag (2014:768).
16 § Den som, utan att höra till hälso- och sjukvårdspersonalen, till följd av anställning eller uppdrag eller på annan liknande grund deltar eller har deltagit i enskilt bedriven hälso- och sjukvård får inte obehörigen röja vad han eller hon därvid fått veta om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden. Som obehörigt röjande anses inte att någon fullgör uppgiftsskyldighet som följer av lag eller förordning.
För det allmännas verksamhet gäller offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Bemyndigande
17 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonalen som behövs till skydd för människors liv, personliga säkerhet eller hälsa.
ÅTERKOMMER TILL ATT SÄGA VAD DÄR STÅR EGENTLIGEN I DETTA BESLUT VAD SOM GETTS IN OCH HUR DET BEHANDLATS, HANDLAGTS MED HELENA GUSTAVSON SOM FÖREDRAGANDE - SÄTTET -- ATT EM MEDDELA SIG - DÄREFTER MEDDELA ATT ANTAL INGIVNA RADER I TEXT ÄR PROBLEM ATT UTREDA OCH SKÄL ATT NEDLÄGGA VERKAR VARA GÄNGSE KONCEPT INOM IVO, ÖFN, OCH I RÄTTEN HETER DET RISK FÖR HÖG PROCESSKOSTNAD VARFÖR TILLBAKAVISAS OCH EJ GÅR TILL DOM OCH ELLER HUVUDFÖRANDLING. ÅTERKOMMER I DETTA ANGELÄGNA ARBETE - MEN DOSERA I PROPORTIONER - DET ÄR MYCKET ARBETSAMT ATT ARBETA MED OCH SLITER - OCH GÖRS PÅ FRITID - OCH SLITER DU UT DIG GAGNAR DET DIG EJ OCH INGEN ANNAN HELLER - OCH ÄN VÄRRE - RULLAR PÅ SOM HITTILLS I DET HÄR SVERIGE SOM NU ÄR..NÅGE SVÅRT GÖRA ÅT ÄR INTE HELLER UTAN KRÅNGLET FÖR ATT FÖRSVÅRA SVÅRIGHETEN O KOSTNADEN ÄR DET SVÅRA..
TILLBAKAVISANDE AV VARJE RAD I DETTA BESLUT - OCH ÖVERKLAGANDEN ÄR INGEN IDE ATT GÅ VIDARE MED MED SÅ LÖSA FORMULERINGAR OCH SÅ STOR DISKREPANS TILL VAD ANMÄLT OCH HUR OCH SÅDANT STORT GAP TILL VAD SOM SEDAN TILLITSUTREDNINGEN KOMMER FRAM TILL - 2016 ÄR DET VÄL - TILLIT O FÖRTOENDE, HEDERLIGHET KAN MAN TÄNKA SOM FUNDAMENT FÖR VÅR STATSSKICK SAMHÄLLE OCH OSS SJÄLV NER TILL INDIVID - OM HAR VARIT FÖRUT ATT KUNNAT VARA SÅ - ÄR DIGITALA MÖJLIGHETER GÅ OPP OCH VÄNDA OPP OCH LUFTA OCH 'AVSLÖJA' ATT DEN ALDRIG GÅR SÄKER SÅ SOM HÄR BESLUTANDE GÖR - FRÅN ATT 'LÄGGAS UT' 'HÄNGS UT' MED NAMN OCH ALLT I SIN TJÄNSTEUTÖVNING I ÖPPEN FÖR ALLMÄNHETEN GRANSKNING ATT SYNSEÄTTET INIFRÅN EN DEL MYNDIGHETER FÖRÄNDRAS NER TILL INDIVIDNIVÅ - OM PERSONKEMI ELLER EJ OM KÄNDISSKAP ELLER EJ OM UTBILDNING O TILLGÅNG TILL ORD ELLER EJ - SKA INTE INVERKA. DET ÄR GRUNDEN FÖR VAD HÄR NER TILL INVIDNIVÅ TJÄNSTEUTÖVNING KOMMER NER TILL MED NAMN HELENA GUSTAVSON, EVA WASTENSSON CHEFSFUNKTION VERKSAM I MÅNGA ÅR - OCH DE SOM I ÖVRIGT FIGURERAR I BREVSVAR OCH EJ FÄRDIGSTÄLLDA BESLUTSFÖRLAG SOM ALDRIG YTTRANDESVAR INGICK FÖR - DÅ ANMÄLAREN 'LÄRDE SIG' ATT INGEN MENING MED...
OM EN LASTBILSCHAUFFÖR KÖR IHJÄL EN PERSON SOM OLYCKSHÄNDELSE UTREDS DET SOM BROTT ELLER EJ, OM ELEKTRIKER GÖR EN MISS FÅR DET KONSEKVENSER FÖR HONOM, OM EN POLISMAN GÖR FEL FÅR DET MER SÄLLAN IMPLIKATIONER DÅ DERAS YRKE ÄR KONFLIKTER O VÅLDSSITUATIONER, OM EN MÄNSKA STJÄL, PLÅGAR ELLER SLÅR NER NÅN DÖMS HON ELLER HAN...
I ANDRA VÄL UTBILDADE YRKEN GÅR MÅNGA HELT FRIA DÄRFÖR SER UT SOM DET GÖR INOM ÄLDREVÅRD SOM HÄR GÄLLER - DET ÄR INGA BEKYMMER VAD ÄN SÄGS ELLER GÖRS OCH IVO SKA VARA TILL HJÄLP OCH STÖD SOM KRITIK AV RUTINER FÖR VÅRDPERSONAL - DVS INGA KONSEKVENER ALLS BLIR - UTOM UNDANTAGSFALLEN DET ÄR NÄR MEDIA UPPMÄRKSAMMAR - SIFFRA 90 ST ANMÄLDA FRÅN IVO 2017 HAR SYNTS - I DET FLÖDE DE SÄGER DE KNAPPT HINNER MED - DÄRFÖR ATT SÅ HÄR SER DE UTREDNINGARNA UT - SOPM NEDAN - OCH FÖLJETONG FÖLJER AV FLERA UTREDNINGAR AV EN OCH SAMMA ANGELÄGENHET DÅ I ANDRA MYNDIGHETER OCH FÖLJETONG I ANDRA ÄRENDEN OM ANDRA ENSKILDA OM EXAKT DESSAMMA OCH ÅTERKOMMANDE PROBLEM MED GRUNDEN I....
RESPEKTIVE MYNDIGHETS FÖRLORADE HEDER