Chapter_5_2

  Du är --->  Avsnitt 5

IVO SVAR PÅ FRÅGA T EX

IVO  ---  MYNDIGHETEN FÖR  INSPEKTION AV VÅRD OCH OMSORG



Inspektionen för vård och omsorg(IVO) har mottagit din skrivelse.

 

Din fråga gällande preskriptionstid framgår av patientsäkerhetslagen(2010:659),PSL. IVO kan därför inte ge några utfästelser om att myndigheten på förhand kommer att utreda ett klagomål.  I enlighet med 7 kap. 12 § PSL framgår bl.a. att IVO inte ska utreda händelser som ligger mer än två år tillbaka i tiden om det inte finns särskilda skäl. En prövning enligt 7 kap. 12 § kan göras först då IVO har tagit del av ett inkommet klagomål.

 

 

Med vänlig hälsning

 

Caroline Freyling

 

 

___________________________________________

 

Caroline Freyling

Inspektör

Inspektionen för vård och omsorg, IVO

Avdelning öst

Besöksadress: Solnavägen 4/Torsplan

Box 6202

102 34 Stockholm

Växel: 010-788 50 00

www.ivo.se


FRÅGAN VAR ATT OM ALL TID GÅTT ÅT ATT SKÖTA VARDAG OCH BISTÅ EN LIDANDE ANHÖRIG ELLER FLERA - OM INGET KUNNAT ANMÄLAS EFTERSOM TEAM ÄLDRE DOKTORN EJ HELLER SOCIAL OCH ÄLDREFÖRVALTNINGEN I HUDDINGE KOMMUN LÄMNAR UT JOURNALANTECKNINGAR FRÅN FÖRUTOM NÅGRA BEGRÄNSAD TID 2010 MEN EJ LÄNGRE ATT INTE I SAK O DETALJ KAN ANMÄLAS I ENSKILDHETER DÄRFÖR ATT INGEN ANING OM VAD DÄR SÅT ANGETT ATT DÄRFÖR OSTRUKTURERAT ANMÄLT VAD FÖREVARIT OCH ÄR SKÄL TILL ANMÄLAN, OCH SKÄL TILL ATT MYNDIGHETEN ÖVERVÄGER ANMÄLA BROTTSMISTANKE - SOM  INTE ÄR PRESCRIBERAT. iLLUSTRATIVT SVAR; KLARA AV O LÄSA 7 SIDOR PARAGRAFER OCH FÖRSTÅ PARAGRAF 12. TACK OCH FÄRDIGT? VAD FÖRSTÅ AV ´§ 12 - ATT GÅR LÄGGA NER TIMMAR PÅ ATT ANMÄLA ÄVEN OM 2 ÅRS VANLIG PRESCRIPTIONSTI HAR FÖRFLUTIT. ??????


Vars¨goda allmänhet o läsande svaret från myndigheten som har ditt liv och de dinas när äldre - fattar du någe? Håll till godo. Av dig krävs vad inte krävs av inspektörerna. Om rimligt möjlighet att anmäla efter 2 år framgår det?


Finns nån övrhuvudtaget som när kommunal förvaltning och (Lena Hjelmerus) landstingsägd läkarverksamhet gör ALLT för att hålla dig o de dina i akut stress - kris - och konflikt och manipulerade motsättningar i manövrerande med s k 'situationer' utan granskning av Förövaren (metoo exempliferar associerat - därför lånat till 'wetooseniors' och vidgat apropos.


7 kap. Inspektionen för vård och omsorgs tillsyn

Allmänna bestämmelser

1 § Hälso- och sjukvården och dess personal står under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg.

Hälso- och sjukvården inom Försvarsmakten och Försvarets materielverk står under tillsyn av försvarsinspektören för hälsa och miljö. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer kan med stöd av 8 kap. 7 § regeringsformen meddela föreskrifter om denna tillsyn. Lag (2017:786).

2 § Den som, utan att bedriva hälso- och sjukvård, tar emot uppdrag från hälso- och sjukvården avseende provtagning, analys eller annan utredning som utgör ett led i bedömningen av en patients hälsotillstånd eller behandling, står i denna verksamhet också under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg. Lag (2012:957).

3 § Tillsyn enligt denna lag innebär granskning av att den verksamhet och den personal som avses i 1 och 2 §§ uppfyller krav och mål enligt lagar och andra föreskrifter samt beslut som har meddelats med stöd av sådana föreskrifter.

Tillsynen ska främst inriktas på granskning av att vårdgivaren fullgör sina skyldigheter enligt 3 kap.

Föreläggande enligt 20 och 24 §§ och förbud enligt 26-28 §§ får användas endast när verksamheten inte uppfyller de krav som framgår av lagar och andra föreskrifter.

4 § Inspektionen för vård och omsorg ska inom ramen för sin tillsyn

1. lämna råd och ge vägledning,

2. kontrollera att brister och missförhållanden avhjälps,

3. förmedla kunskap och erfarenheter som erhålls genom tillsynen, och

4. informera och ge råd till allmänheten. Lag (2012:957).

4 a § Inspektionen för vård och omsorg ska inom ramen för sin tillsyn höra patienter och deras närstående om de förhållanden som tillsynen rör, om detta inte är olämpligt eller obehövligt. Lag (2017:378).

5 § Vid tillsyn som rör barns förhållanden får barnet höras om det kan antas att barnet inte tar skada av samtalet. Barnet får höras utan vårdnadshavarens samtycke och utan att vårdnadshavaren är närvarande.

6 § Inspektionen för vård och omsorg ska säkerställa att patienters erfarenheter fortlöpande används som underlag för beslut om tillsynens inriktning.

Inspektionen ska kontinuerligt samverka med patientnämnderna och systematiskt tillvarata information som patientnämnder lämnar enligt 7 § lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården. Lag (2017:378).

7 § Inspektionen för vård och omsorg utövar tillsyn över säkerheten vid sjukvårdsinrättningar där det får ges vård enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård eller lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård samt vid enheter för rättspsykiatrisk undersökning.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om säkerhetsanpassning och säkerhetsklassificering av sjukvårdsinrättningar och enheter som avses i första stycket. Lag (2012:957).

Anmälningar från vårdgivare

8 § Inspektionen för vård och omsorg ska säkerställa att händelser som har anmälts till myndigheten enligt 3 kap. 5 § har utretts i nödvändig omfattning samt att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå hög patientsäkerhet.

Första stycket gäller i tillämpliga delar även anmälningar enligt 3 kap. 6 §. Lag (2012:957).

9 § Inspektionen för vård och omsorg ska sprida information till vårdgivare och berörda myndigheter om inträffade händelser som har anmälts till myndigheten enligt 3 kap. 5 § samt i övrigt vidta de åtgärder som anmälan motiverar för att uppnå hög patientsäkerhet.

Första stycket gäller i tillämpliga delar även anmälningar enligt 3 kap. 6 §. Lag (2012:957).

Klagomål

10 § Inspektionen för vård och omsorg ska efter anmälan pröva klagomål mot hälso- och sjukvården och dess personal.

Anmälan får göras av den patient som saken gäller eller, om patienten inte själv kan anmäla saken, en närstående till honom eller henne. Lag (2017:378).

11 § Inspektionen för vård och omsorg ska, om berörd vårdgivare har fått möjlighet att fullgöra sina skyldigheter enligt 3 kap. 8 b §, utreda klagomål som rör

1. kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom som uppkommit i samband med hälso- och sjukvård och som är bestående och inte ringa eller har lett till att patienten fått ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit,

2. tvångsvård enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård eller lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård eller isolering enligt smittskyddslagen (2004:168), och

3. händelser i samband med hälso- och sjukvård som allvarligt och på ett negativt sätt påverkat eller hotat patientens självbestämmande, integritet eller rättsliga ställning.

Inspektionen för vård och omsorg får utreda klagomål även om förutsättningarna i första stycket inte är uppfyllda.

Klagomål enligt första stycket 2 behöver inte utredas om

1. det är uppenbart att klagomålet är obefogat,

2. klagomålet saknar direkt betydelse för patientsäkerheten och det saknas skäl att överväga åtalsanmälan enligt 23 eller 29 §, eller

3. det rör ett beslut som går att överklaga med stöd av någon av de i första stycket 2 angivna lagarna.

Inspektionen för vård och omsorg får avstå från att utreda klagomål om händelsen ligger mer än två år tillbaka i tiden. Lag (2017:378).

12 § Om vårdgivaren inte fått möjlighet att fullgöra sina skyldigheter enligt 3 kap. 8 b §, får Inspektionen för vård och omsorg överlämna klagomålet till vårdgivaren eller patientnämnden. Lag (2017:378).

13 § Inspektionen för vård och omsorg ska göra den utredning som behövs för att kunna pröva klagomålet. Myndigheten får utreda och pröva omständigheter som inte har åberopats i anmälan. Lag (2017:378).

14 § Klagomål bör anmälas skriftligen. I anmälan bör anges

1. den vårdgivare eller hälso- och sjukvårdspersonal som klagomålet riktar sig mot,

2. den händelse som klagomålet avser,

3. tidpunkten för händelsen, samt

4. anmälarens namn och adress.

15 § Om Inspektionen för vård och omsorg inleder en utredning av ett klagomål, ska myndigheten snarast överlämna anmälan och, i förekommande fall, de handlingar som bifogats anmälan till den vårdgivare eller hälso- och sjukvårdspersonal som klagomålet riktas mot eller kan anses vara riktat mot. Lag (2017:378).

16 § Den som klagomålet avser, patienten och, om patienten inte själv har kunnat anmäla saken, en närstående till honom eller henne, har rätt att ta del av det som har tillförts ärendet och ska, innan ärendet avgörs, ges möjlighet att ta del av och lämna synpunkter på det som har tillförts ärendet.

Om klagomålet avser hälso- och sjukvårdspersonal ska berörd vårdgivare höras i ärendet, om det inte är uppenbart obehövligt.

Underrättelseskyldigheten gäller endast om Inspektionen för vård och omsorg inlett en utredning av klagomålet.

Rätten att ta del av uppgifter och underrättelseskyldigheten gäller med de begränsningar som följer av 10 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Lag (2017:378).

17 § Inspektionen för vård och omsorg ska, när den översänder handlingar för yttrande, ange inom vilken tid yttrandet ska komma in till myndigheten.

Den som ges tillfälle att yttra sig ska upplysas om att ärendet kan komma att avgöras även om inget yttrande kommer in inom föreskriven tid.

Förfarandet hos Inspektionen för vård och omsorg är skriftligt. Om det framstår som lämpligt från utredningssynpunkt, får myndigheten inhämta uppgifter muntligt i ett ärende. Uppgifter som inhämtas muntligen och som är av betydelse för utredningen ska dokumenteras. Lag (2012:957).

18 § Inspektionen för vård och omsorg ska avgöra ärenden om klagomål enligt denna lag genom beslut.

Om ett klagomål har utretts, ska Inspektionen för vård och omsorg i beslutet uttala sig om huruvida en åtgärd eller underlåtenhet av vårdgivare eller hälso- och sjukvårdspersonal strider mot lag eller annan föreskrift eller är olämplig med hänsyn till patientsäkerheten. Ett sådant beslut får inte fattas utan att anmälaren och den som klagomålet avser har beretts tillfälle att yttra sig över ett förslag till beslut i ärendet.

Inspektionen för vård och omsorgs beslut ska vara skriftligt samt innehålla de skäl som ligger till grund för beslutet. Beslutet ska sändas till anmälaren, den som klagomålet avser samt berörd vårdgivare. Lag (2017:378).

Initiativärenden

19 § Om Inspektionen för vård och omsorg på eget initiativ inleder en utredning mot en vårdgivare eller mot hälso- och sjukvårdspersonal ska den som berörs av utredningen ges möjlighet att inkomma med yttrande. Inspektionen behöver dock inte höra en patient som berörs av utredningen om det inte finns skäl för det.

Innan ett ärende avgörs ska den vårdgivare eller hälso- och sjukvårdspersonal som är föremål för utredning ges tillfälle att yttra sig, om det inte är uppenbart obehövligt. I övrigt ska 12 § andra stycket, 17 § och, i tillämpliga delar, 18 § gälla. Lag (2012:957).

Gemensamma bestämmelser om Inspektionen för vård och omsorgs befogenheter

20 § Den som bedriver verksamhet som står under tillsyn enligt detta kapitel och hälso- och sjukvårdspersonalen är skyldig att på Inspektionen för vård och omsorgs begäran lämna över handlingar, prover och annat material som rör verksamheten och lämna de upplysningar om verksamheten som inspektionen behöver för sin tillsyn.

Inspektionen för vård och omsorg får förelägga den som bedriver verksamheten eller hälso- och sjukvårdspersonalen att lämna vad som begärs. Ett beslut om föreläggande får förenas med vite. Lag (2012:957).

21 § Inspektionen för vård och omsorg, eller den som inspektionen förordnar, har rätt att inspektera verksamhet som står under tillsyn enligt detta kapitel och hälso- och sjukvårdspersonalens yrkesutövning. En inspektion kan vara anmäld eller oanmäld. Den som utför inspektionen har rätt att få tillträde till lokaler eller andra utrymmen som används för verksamheten, dock inte bostäder. Den som utför inspektionen har rätt att tillfälligt omhänderta handlingar, prover och annat material som rör verksamheten. Den vars verksamhet eller yrkesutövning inspekteras är skyldig att lämna den hjälp som behövs vid inspektionen. Lag (2017:378).

22 § Vid sådan inspektion som avses i 21 § har den som utför inspektionen rätt att av Polismyndigheten få den hjälp som behövs för att inspektionen ska kunna genomföras.

Sådan hjälp får endast begäras om

1. det på grund av särskilda omständigheter kan befaras att åtgärden inte kan utföras utan att en polismans särskilda befogenheter enligt 10 § polislagen (1984:387) behöver tillgripas, eller

2. det annars finns synnerliga skäl. Lag (2014:768).

Åtgärder mot vårdgivare m.fl.

23 § Om Inspektionen för vård och omsorg får kännedom om att någon har brutit mot en bestämmelse som gäller verksamhet som står under inspektionens tillsyn, ska myndigheten vidta åtgärder så att bestämmelsen följs och, om det behövs, göra anmälan till åtal. Detsamma gäller om någon som inte tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen har brutit mot någon av bestämmelserna i 5 kap. 1 § 1-7. Lag (2012:957).

24 § Om Inspektionen för vård och omsorg finner att en vårdgivare, eller enhet som avses i 7 §, inte fullgör sina skyldigheter enligt 3 kap. och om det finns skäl att befara att underlåtenheten medför fara för patientsäkerheten eller säkerheten för andra, ska inspektionen förelägga vårdgivaren eller enheten att fullgöra sina skyldigheter om det inte är uppenbart obehövligt. Ett beslut om föreläggande får förenas med vite. Detta gäller även verksamhet som avses i 2 § om verksamheten medför fara för patientsäkerheten. Lag (2012:957).

25 § Ett föreläggande enligt 24 § ska innehålla uppgifter om

1. de åtgärder som Inspektionen för vård och omsorg anser nödvändiga för att de påtalade missförhållandena ska kunna avhjälpas, och

2. när åtgärderna senast ska vara utförda. Lag (2012:957).

26 § Om ett föreläggande enligt 24 § inte följs och om missförhållandena utgör en fara för patientsäkerheten eller annars är av allvarligt slag, får Inspektionen för vård och omsorg besluta att helt eller delvis förbjuda verksamheten. Lag (2012:957).

27 § Om det är påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet i övrigt, får Inspektionen för vård och omsorg utan föregående föreläggande besluta att helt eller delvis förbjuda verksamheten. Lag (2012:957).

28 § Om det finns sannolika skäl för att verksamheten helt eller delvis kommer att förbjudas enligt 26 eller 27 § och ett sådant beslut inte kan avvaktas, får Inspektionen för vård och omsorg besluta att tills vidare helt eller delvis förbjuda verksamheten.

Ett sådant beslut gäller i högst sex månader. Om det finns synnerliga skäl får beslutets giltighetstid förlängas en gång med ytterligare sex månader. Lag (2012:957).

Åtgärder mot hälso- och sjukvårdspersonal

29 § Om Inspektionen för vård och omsorg får kännedom om att hälso- och sjukvårdspersonal inte fullgör sina skyldigheter enligt denna lag eller någon annan föreskrift som gäller för hälso- och sjukvårdsverksamhet, ska inspektionen vidta åtgärder för att skyldigheterna ska fullgöras.

Om hälso- och sjukvårdspersonal är skäligen misstänkt för att i yrkesutövningen ha begått ett brott för vilket fängelse är föreskrivet, ska Inspektionen för vård och omsorg, om inte annat följer av 9 kap. 17 §, göra anmälan till åtal.

I 8 kap. 3 § andra stycket lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m. finns särskilda bestämmelser om att allmänt åtal för vissa brott får väckas endast efter medgivande från Socialstyrelsen. Lag (2012:957).


KOLLA PÅ KAPITEL 6 OXÅ NÄR DU ÄNDÅ HÄNVISAS TILL KAPITEL 7 - OM HUR SER UT I G A P E T MELLAN ORD OCH VERKLIGHET. SOM KAN KÄNNAS HOPPLÖST, POÄNGLÖST, MENINGSLÖST OCH ORÄTTVIST ATT HÖGAVLÖNADE I BEKVÄMA TJÄNSTEMILJÖER KL 8 - 16.30 ÄGNAR SIG ÅT ATT SÄTTA IHOP - TOTALT SLÖSER I MED TID OCH PENGAR. VAD SKA VI HA VÄRDEGRUND SÅ SOM UTARBETAD VID SOCIALTYRELSEN TILL ALLS??? NÄR DEN INTE ÄR ANNAT ÄN GAP ORD PÅ PAPPER UTAN IMPLEMENTERING. VARFÖR UPPGIVTNA JOURNALISTER SOM UNDRAR VAD IVO SKA VARA BRA FÖR NÄR INFLÖDE HELA TIDEN OCH TILL NYHETER OM FALL EFTER FALL EFTER FALLL - SVD EXPRESSEN AFTONBLADET DN RAPPORT AKTUELLT ÅR UT OCH ÅR IN OCH NU MED ASSISTENSSKRIET SOM TAR HELA DEBATTEN ÄLDRE SYNS OCH HÖRS EJ O SÅ HAR VARIT I DECENNIER. SKA DET FORTGÅ. KOLLA VAD HÄR STÅR - EFTERLEVS DET? tYCK SJÄLV! VAD SKA VI GÖRA ÅT - SKA VI HA DET SÅ HÄR VARENDA EN SOM LEVER O DÖR I SVERIGE TROTS ALLA DE SOM KOMPENSERAR FÖR DE KOSTSAMMA INEFFEKTIVA BEKVÄMA TJÄNSTEMÄNNEN I STATUSPOSITIONIERINGAR OCH YRKEN TILL HÖGA LÖNER UTAN ENS I NÄRHETEN AV MOTSVARANDE ARBETSINSATSER AV DEM SOM ARBETAR I KÄRNVERKSAMHETER - SOM ÄR PÅ PLATS I OLIKA PROFESSIONER O FUNKTIONER. VI TALAR JU INTE OM BRISTER ATT FÖRBÄTTRA UTAN URDÅLIGT FÖR ETT VÄLSTÅNDSLAND BOTTEN - ATT DE FINNS SOM KMPENSERAR MED SINA INSATSER RÄKNAS EJ - DEM SKA EJ SNYLTAS PÅ..

ALLS. SÅ DET SÅ.



INSPEKTÖR CAROLINE FREYLING MED SVARET OVAN OM NÄR PRESCRIPTIONSTID 2 ÅR EJ RÄCKER. SÅ SER UT FÖR ALLA.



6 kap. Skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal m.fl.

Allmänna skyldigheter

1 § Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. En patient ska ges sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård som uppfyller dessa krav. Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten ska visas omtanke och respekt.

2 § Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen bär själv ansvaret för hur han eller hon fullgör sina arbetsuppgifter.

Första stycket innebär ingen inskränkning i vårdgivarens ansvar enligt denna lag eller annan författning.

3 § Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen får delegera en arbetsuppgift till någon annan endast när det är förenligt med kravet på en god och säker vård.

Den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan, ansvarar för att denne har förutsättningar att fullgöra uppgiften.

4 § Hälso- och sjukvårdspersonalen är skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. Personalen ska i detta syfte till vårdgivaren rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.

Hälso- och sjukvårdspersonalen har motsvarande rapporteringsskyldighet även när det gäller andra skador än vårdskador till följd av säkerhetsbrister i verksamheten vid en sådan sjukvårdsinrättning eller enhet som avses i 7 kap. 7 §.

5 § Hälso- och sjukvårdspersonalen ska i frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa samverka med samhällsorgan, organisationer och andra som berörs. I fråga om utlämnande av uppgifter gäller de begränsningar som följer av 12-14 §§ och av offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Hälso- och sjukvårdspersonalen ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med

1. har en psykisk störning eller en psykisk funktionsnedsättning,

2. har en allvarlig fysisk sjukdom eller skada, eller

3. är missbrukare av alkohol eller något annat beroendeframkallande medel.

Detsamma gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med oväntat avlider.

Bestämmelser om skyldighet att anmäla till socialnämnden att ett barn kan behöva nämndens skydd finns i 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453). Lag (2017:62).

6 § Den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient ska se till att patienten och dennes närstående ges information enligt 3 kap. patientlagen (2014:821). Lag (2014:828).

7 § Den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient ska medverka till att patienten ges möjlighet att välja behandlingsalternativ respektive hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning enligt vad som anges i 7 kap. 1 och 2 §§ patientlagen (2014:821).

Den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient ska medverka till att patienten får en ny medicinsk bedömning enligt vad som anges i 8 kap. 1 § patientlagen.

Denna paragraf omfattar inte tandvård enligt tandvårdslagen (1985:125). Lag (2014:828).

8 § Om en patient har avlidit ska den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen fullgöra sina uppgifter med respekt för den avlidne. Närstående ska visas hänsyn och omtanke.

9 § En läkare eller tandläkare som är verksam inom den offentligt bedrivna hälso- och sjukvården är skyldig att, i den omfattning övriga skyldigheter i yrkesutövningen inte hindrar det eller det annars inte finns särskilda skäl mot det, utföra undersökningar och ge utlåtanden över dessa på begäran av länsstyrelse, domstol, åklagarmyndighet, Polismyndigheten eller överförmyndare.

En läkare som är verksam inom den offentligt bedrivna hälso- och sjukvården är på begäran av polisman skyldig att, i den omfattning övriga skyldigheter i yrkesutövningen inte hindrar det eller det annars inte finns särskilda skäl mot det, utföra en undersökning som innebär kroppsbesiktning av någon som är misstänkt för ett brott som kan ge frihetsstraff.

Begränsningen i skyldigheten att utföra undersökningar och ge utlåtanden gäller inte för läkare som är verksam huvudsakligen inom öppen vård och, när det gäller undersökning och utlåtande om alkoholpåverkan, inte heller för någon annan läkare.

I lagen (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott finns det särskilda bestämmelser om utlåtanden i vissa fall. Lag (2014:888).

10 § Den som i sin yrkesverksamhet inom hälso- och sjukvården utfärdar ett intyg om någons hälsotillstånd eller vård, ska utforma det med noggrannhet och omsorg.

Anmälningsskyldighet för hälso- och sjukvårdspersonal som expedierar läkemedel

11 § Om en legitimerad yrkesutövares förskrivning av narkotiska läkemedel, andra särskilda läkemedel, alkoholhaltiga läkemedel eller teknisk sprit skäligen kan befaras stå i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, ska den hälso- och sjukvårdspersonal som expedierar läkemedel anmäla detta till Inspektionen för vård och omsorg.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om vad som avses med särskilda läkemedel. Lag (2012:957).

Tystnadsplikt m.m.

12 § Den som tillhör eller har tillhört hälso- och sjukvårdspersonalen inom den enskilda hälso- och sjukvården får inte obehörigen röja vad han eller hon i sin verksamhet har fått veta om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden. Som obehörigt röjande anses inte att någon fullgör sådan uppgiftsskyldighet som följer av lag eller förordning.

Tystnadsplikt som gäller för en uppgift om en patients hälsotillstånd gäller även i förhållande till patienten själv, om det med hänsyn till ändamålet med hälso- och sjukvården är av synnerlig vikt att uppgiften inte lämnas till patienten.

För det allmännas verksamhet gäller offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

13 § Den som tillhör eller har tillhört hälso- och sjukvårdspersonalen inom den enskilda hälso- och sjukvården får inte obehörigen röja en uppgift från en enskild om någon annan persons hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det kan antas att det finns en risk för att den som har lämnat uppgiften eller någon närstående till uppgiftslämnaren utsätts för våld eller annat allvarligt men om uppgiften röjs. Som obehörigt röjande anses inte att någon fullgör sådan uppgiftsskyldighet som följer av lag eller förordning.

För det allmännas verksamhet gäller offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

14 § Den som tillhör eller har tillhört hälso- och sjukvårdspersonalen inom den enskilda hälso- och sjukvården får inte obehörigen röja eller utnyttja sådana uppgifter om en viss varas tillverkning eller innehåll, som han eller hon har fått kännedom om i verksamheten och som har lämnats dit för att användas som upplysning om eller underlag för behandling eller annan liknande åtgärd. Som obehörigt röjande anses inte att någon fullgör sådan uppgiftsskyldighet som följer av lag eller förordning.

För det allmännas verksamhet gäller offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

15 § Utöver vad som annars följer av lag eller förordning är hälso- och sjukvårdspersonalen skyldig att lämna ut sådana uppgifter som

1. gäller huruvida någon vistas på en sjukvårdsinrättning om uppgifterna i ett särskilt fall begärs av en domstol, en åklagarmyndighet, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Kronofogdemyndigheten eller Skatteverket,

2. behövs i verksamhet för personskydd för riksdagens ledamöter, statschefen och övriga medlemmar av kungahuset, statsråd, statssekreterare och kabinettssekreterare, om uppgifterna i ett enskilt fall begärs av Säkerhetspolisen,

3. behövs för en rättsmedicinsk undersökning,

4. Socialstyrelsens råd för vissa rättsliga, sociala och medicinska frågor behöver för sin verksamhet,

5. behövs för prövning av ett ärende om att avskilja en studerande från högskoleutbildning eller polisprogrammet, eller

6. behövs för prövning av någons lämplighet att ha körkort, traktorkort eller taxiförarlegitimation enligt taxitrafiklagen (2012:211). Lag (2014:768).

16 § Den som, utan att höra till hälso- och sjukvårdspersonalen, till följd av anställning eller uppdrag eller på annan liknande grund deltar eller har deltagit i enskilt bedriven hälso- och sjukvård får inte obehörigen röja vad han eller hon därvid fått veta om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden. Som obehörigt röjande anses inte att någon fullgör uppgiftsskyldighet som följer av lag eller förordning.

För det allmännas verksamhet gäller offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Bemyndigande

17 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonalen som behövs till skydd för människors liv, personliga säkerhet eller hälsa.


ÅTERKOMMER TILL ATT SÄGA VAD DÄR STÅR EGENTLIGEN I DETTA BESLUT VAD SOM GETTS IN OCH HUR DET BEHANDLATS, HANDLAGTS MED HELENA GUSTAVSON SOM FÖREDRAGANDE - SÄTTET -- ATT EM MEDDELA SIG - DÄREFTER MEDDELA ATT ANTAL INGIVNA RADER I TEXT ÄR PROBLEM ATT UTREDA OCH SKÄL ATT NEDLÄGGA VERKAR VARA GÄNGSE KONCEPT INOM IVO, ÖFN, OCH I RÄTTEN HETER DET RISK FÖR HÖG PROCESSKOSTNAD VARFÖR TILLBAKAVISAS OCH EJ GÅR TILL DOM OCH ELLER HUVUDFÖRANDLING. ÅTERKOMMER I DETTA ANGELÄGNA ARBETE - MEN DOSERA I PROPORTIONER - DET ÄR MYCKET ARBETSAMT ATT ARBETA MED OCH SLITER - OCH GÖRS PÅ FRITID - OCH SLITER DU UT DIG GAGNAR DET DIG EJ OCH INGEN ANNAN HELLER - OCH ÄN VÄRRE - RULLAR PÅ SOM HITTILLS I DET HÄR SVERIGE SOM NU ÄR..NÅGE SVÅRT GÖRA ÅT ÄR INTE HELLER UTAN KRÅNGLET FÖR ATT FÖRSVÅRA SVÅRIGHETEN O KOSTNADEN ÄR DET SVÅRA..


TILLBAKAVISANDE AV VARJE RAD I DETTA BESLUT - OCH ÖVERKLAGANDEN ÄR INGEN IDE ATT GÅ VIDARE MED MED SÅ LÖSA FORMULERINGAR OCH SÅ STOR DISKREPANS TILL VAD ANMÄLT OCH HUR OCH SÅDANT STORT GAP TILL VAD SOM SEDAN TILLITSUTREDNINGEN KOMMER FRAM TILL - 2016 ÄR DET VÄL - TILLIT O FÖRTOENDE, HEDERLIGHET KAN MAN TÄNKA  SOM FUNDAMENT FÖR VÅR STATSSKICK SAMHÄLLE OCH OSS SJÄLV NER TILL INDIVID - OM HAR VARIT FÖRUT ATT KUNNAT VARA SÅ - ÄR DIGITALA MÖJLIGHETER GÅ OPP OCH VÄNDA OPP OCH LUFTA OCH 'AVSLÖJA' ATT DEN ALDRIG GÅR SÄKER SÅ SOM HÄR BESLUTANDE GÖR - FRÅN ATT 'LÄGGAS UT' 'HÄNGS UT' MED NAMN OCH ALLT I SIN TJÄNSTEUTÖVNING I ÖPPEN FÖR ALLMÄNHETEN GRANSKNING ATT SYNSEÄTTET INIFRÅN EN DEL MYNDIGHETER FÖRÄNDRAS NER TILL INDIVIDNIVÅ - OM PERSONKEMI ELLER EJ OM KÄNDISSKAP ELLER EJ OM UTBILDNING O TILLGÅNG TILL ORD ELLER EJ - SKA INTE INVERKA. DET ÄR GRUNDEN FÖR VAD HÄR NER TILL INVIDNIVÅ TJÄNSTEUTÖVNING KOMMER NER TILL MED NAMN HELENA GUSTAVSON, EVA WASTENSSON CHEFSFUNKTION VERKSAM I MÅNGA ÅR - OCH DE SOM I ÖVRIGT FIGURERAR I BREVSVAR OCH EJ FÄRDIGSTÄLLDA BESLUTSFÖRLAG SOM ALDRIG YTTRANDESVAR INGICK FÖR - DÅ ANMÄLAREN 'LÄRDE SIG' ATT INGEN MENING MED...



OM EN LASTBILSCHAUFFÖR KÖR IHJÄL EN PERSON SOM OLYCKSHÄNDELSE UTREDS DET SOM BROTT ELLER EJ, OM ELEKTRIKER GÖR EN MISS FÅR DET KONSEKVENSER FÖR HONOM, OM EN POLISMAN GÖR FEL FÅR DET MER SÄLLAN IMPLIKATIONER DÅ DERAS YRKE ÄR KONFLIKTER O VÅLDSSITUATIONER, OM EN MÄNSKA STJÄL, PLÅGAR ELLER SLÅR NER NÅN DÖMS HON ELLER HAN...


I ANDRA VÄL UTBILDADE YRKEN GÅR MÅNGA HELT FRIA DÄRFÖR SER UT SOM DET GÖR INOM ÄLDREVÅRD SOM HÄR GÄLLER - DET ÄR INGA BEKYMMER VAD ÄN SÄGS ELLER GÖRS OCH IVO SKA VARA TILL HJÄLP OCH STÖD SOM KRITIK AV RUTINER FÖR VÅRDPERSONAL - DVS INGA KONSEKVENER ALLS BLIR - UTOM UNDANTAGSFALLEN DET ÄR NÄR MEDIA UPPMÄRKSAMMAR - SIFFRA 90 ST  ANMÄLDA FRÅN IVO 2017 HAR SYNTS - I DET FLÖDE DE SÄGER DE KNAPPT HINNER MED - DÄRFÖR ATT SÅ HÄR SER DE UTREDNINGARNA UT - SOPM NEDAN - OCH FÖLJETONG FÖLJER AV FLERA UTREDNINGAR AV EN OCH SAMMA ANGELÄGENHET DÅ I ANDRA MYNDIGHETER OCH FÖLJETONG I ANDRA ÄRENDEN OM ANDRA ENSKILDA OM EXAKT DESSAMMA OCH ÅTERKOMMANDE PROBLEM MED GRUNDEN I....


RESPEKTIVE MYNDIGHETS FÖRLORADE HEDER