chapter_28_1

  Du är --->  Avsnitt 28.1

Journalgenomgång – Som IVO aldrig gjorde. Lena Hjelmerus, MAL – medicinskt ansvarig vid Team Äldre Doktorn vad avser läkares medicinska utövning apostroferad.


Journal från Stortorps Rehab med Lena Hjelmerus som direkt ansvarig överläkare – framför en journaldator på Team Äldre Doktorns kontor långt bort, vid Långsjön. Överläkare ska ju vara a jour med och ytterst ansvarig för underläkaren under lärande eller med vikariat som sådan, för patienten. Förutom patienten lämnas alltså Pernilla Fritz uppenbart därhän,.


Uthämtad journal visar undermålighet, sådan ej kan förklaras eller bortförklaras – av attityder – eller av klassiska mobbingförhållning utan direkta kunskapsbrister och klandervärt skött arbete – Lena Hjelmerus som ÖL borde direkt ha sett och kontaktat på vad hon sett i journal enligt följande – även om ej träffat patienten. Anno dazumal – dvs i den läkarkonsultverksamhet som under decennier varit i äldreboenden – hanterade ofta när datorjournal fanns, överläkaransvaret på distans på detta sätt vilket var accepterat vad än man kan tycka om det. Hur många patienter vid Stortorps Rehab har Lena Hjelmerus som ansvarig för oerhört lidande och värre eftersom helt onödigt.


Följande ur Pernilla Fritz journal under vårdtiden 070914-070923 vid Stortorps Rehab.


Intagningsjournal 20070914 som gäller webbsidans huvudperson M;


Rubriken  tidigare sjukdomar;


Hjärtsvikt. Preexitationssyndrom. SAH -01 samt kognitiv svikt, ej utredd.


Följande är fel i journalföring Lena Hjelmerus DIREKT bort uppmärksamma att också lära ut som äldre ansvarig läkare och tongiva noggrannhet som väl kombinerar med snabbhet och förenklar;


Hjärtsvikt anges ej SEKUNDÄRT till preexitationsyndrom. Inget sägs om att detta preexistationssyndrom är ABLADERAT, dvs en extra retledningsbana från förmak till hjärtats kammare som gett flimmer med frekvens över 150 som ej gått att häva. Om anges förstår nästa läkare att en hjärtsvikt är på återgång, hjärtförstoring kan gå tillbaka (som den gör) aktuell hjärtsvikt ej självklar. SAH – 01 – förkortningen betyder Subarachnoidalblödning – men ej angivet att traumatisk, dvs pga fall mot huvud – det är viktigt eftersom hjärnhinneblösning som är subarachnoidalblödning kan uppstå utan slag/fall mot huvud. Det är en viktig detalj för sjukdomsbilden och för observans – och 'kostar inget' få med i en korrekt snabb journalföring.


Kognitiv svikt anger Pernilla Fritz – med ett helt onödigt tillägg 'ej utredd' – vilket antyder att en demens är sannolik. Dr Pernilla Fritz har i den stunden hon gör inskrivningen INGEN SOM HELST anledning tillägga detta då kognitiv svikt – lätt minnessvikt är helt normalt för åldern – och att förvänta vid hög ålder efter tre vändor under sommaren 2007 in till sjukhus med behandlingar att få ner hjärtfrekvens som återkommit till dess abladerad – bortbränd extra retledningsbana.


Det vore mycket konstigt även för en patient i normal ålder om ej uttröttad – att ej hålla reda på dagar etc – vid flera svåra sjukdomsepisoder å rad. Pernilla Fritz SKA EJ RESA FÖRVÄNTNINGAR att omvårdnadspersonal och vidare journalläsande och journalförande mellan rader ska förstå att aha en som är på väg att bli dement. Det är helt professionellt fel – och mänskligt fel att tongiva förväntningar på det sättet. Ett helt överflödigt tillägg. Vi ska se Pernilla Fritz lära sig av Lena Hjelmerus att hon kan fortsätta med det under hela vårdtiden.


Aktuella besvär. Här anger Pernilla Fritz anledningen till tillägget 'ej utredd', nämligen att 'anhröiga har avböjt utredning. Med det antyder hon att en demenssjukdom skulle föreligga bara ej utredd. Det är objektivt fel av en läkare att skriva i journal, med en sjukhistoria aktuell sedan flera månaders akuta inläggningsepisoder med grav hjärtsvikt, och hjärtfunktion ordentligt nedsatt. Istället för att låta förstå att denna patient med kognitiv svikt har det därför att kognitiv svikt och att om anhöriga sagt att remiss ej ska utredas eller ej hör ej till saken. Remiss för utredning LÄGGS ALDRIG och ska aldrig läggas i skeden av sjukdom utan först 6 månader eller längre när återställd. Detta är en värderingsfråga, patienten nedgraderas som i praktiken dement för dem och de följande. Vidare säger Pernilla Fritz att 'plötslig smärta och skriker rakt ut' – men ingen undersökning finns i den inskrivning hon gör 'status' alls. Hon har ej undersökt bröstkorg eller höfter, bäcken, rygg, ben, knän – och hon har ej gått tillbaka i journal att se att Benskörhet är konstaterad – det finns heller ej med bland Nuvarande sjukdomar – trots att insatt Fosamax som ändå talar för att misstanken finns.


Intagningsjournalen är med det slarvig. Grovneurologiskt status 'Grovneurologiskt undersökt ua, inga sidoskillnader' är acceptabelt. Så kan  man skriv i inskrivning att tillägga om framkommer under vårdtiden annat.



Så kommer en journalanteckning 20070912 av Karin Einarsson, en jourläkare, kl 21.12. Då blir det så här i texten;


Pat har ramlat den 16/9. Utredd på ortopedakuten, HS där man uteslutit fraktur. Har dock fortsatt ont i ryggen och i revbenen. Insatt på Alvedon 500 mg 2 x 3. Förefaller alltså inte optimalt smärtlindrad i nuläget. Enl ssk är pat orolig. Ordinerar Morfin 10 mg/ml 0.25 ml. Engångsordingation. Uppmanas ta kontakt med ordinarie läkare under morgondagen för optimering av smärtbehandling.


En helt korrekt anteckning på den information den finska sköterskan gav. Men se den informationen är fel och skeendet en oerhörd grymhet i vårdmiljö då ej görs var som ska göras av vårdpersonal – i sin tur avhängig doktor som Lena Hjelmerus bär ansvar för.


Det är intressant gå ner i detalj eftersom slarvighet ej är helt vanligt – och som här väl kan tyda på generell bristfällighet för de patienter som är i sköterskebaserad vård, dvs det som läkarronden utgår ifrån. Och jourhavande. Namn på enhetschef ej känt. Förvaltningschef i kommunen är Britt Marie Karlen som tillträdde 2003. Karlen och Hjelmerus är de som präglar vårdmiljön och är tongivande förutom kunskapsansvariga när vård ske ges.


Den Morfinordinationen tog 1 timme och 35 minuter att få på plats. Uttröttad smärthugg vid minsta rörelse, panik – rörelse – panik med smärthugg och rörelse igen – inget Morfin, ingen Midazolam på en Rehabavdelning som den finska sköterskan sa att ej hade akutförråd för sköterskor!!!!

Morfin vid behov sa den finska sköterskan ej fanns att ge ur akutapotek, utan endast i kontakt med jourhavande – som arbetade med minicall (anno dazumal) vilket kunde innebära att hen ringde åter inom 2 timmar!!!


Vid en vårdenhet och särskilt som en rehab sådan efter operationer, stroke, långvariga vårdtider – finns alltid akutordinationer för sköterska att ge. En doktor jourhavande med en vanlig tjänstelefon svarar direkt utan omständigheten läsa av inkommand på minicall att nuffra telefonnummer tillbaka.


Lena Hjelmerus och V-chef Kristina Jigström har då ansvar för en akut smärtkris som ej lindras förrän efter en timme och 35 minuter.


SKÄLET till smärta angav ej den finska sköterskan till jourhavande uppenbart; nämligen att hon skickat in patienten som 'ej verkat stå på benen' och skrev på remissen att verkat skadat höften.


En AT läkare röntgar höften. Undertecknad känner på ryggen och kotskada kan man hitta DIREKT – och det hade även den finska sköteskan på en Rehabenhet sammanknuten med ASIH Långbro Park kunnat göra – det brukar sköterskor. En erfaren sköterska som arbetat i många år på enheten.


AT läkaren på Huddinge sjukhus UNDERSÖKTE ej ryggen, utan såg på remissen och remitterade för en röntgen av höfter och bäcken. Efter TIMMAR av väntan kommer hon igen med svaret och säger när hon får besked om att ett fall från sängen (med sänggrindar uppe som ombetts vara nera) gett en kotskada;

'Men det gör man ju ändå inget åt och hon ska ju till ett Rehab'. Skriver du det då i ditt remissvar. 'JA'. Men det gjorde hon inte.


Den finska sköterskan förde ej vidare att en kotskada fanns när tillbaka igen, lagade ej att smärtlindring gavs, rapporterade ej till läkaren Pernilla Fritz att förstå då denne EJ undersökte patientens rygg, höfter, ben, bäcken. OM DET FINNS INGEN anteckning alls.


Pernilla Frits antecknar 'förvirrad' och liknande och tror Urinvägsinfektion. Något om att sådan finns ges ej i den journal som uthämtats. Selexid mot kotskador och väl befogad 'förvirring' alla kategorier är ett lättköpt recept  att ha 'gjort' något …


Omständigheter att en lång korridor av tristes till rum nummer 39 ordentligt ful inredning att fylla med missmod en patient, ingår som alltid inte i bedömningen – det står aldrig. Det ska vi se mer av i kommunen. Patienter i Huddinge – med Team Äldre Doktorns goda minne – kan plågas från tidiga morgon till sent natt av verkstad på plats, bo i verkstads och byggnadsarbeten – utan att det är någons angelägenhet -utan beskrivs i journal som 'kognitiv svikt, förvirring'. Genomgående i kommunen i allt vad sedan följer. Patienten – den boende problematiseras – några orsaker anges aldrig. Team Äldre Doktorns doktorer 'har ej med att göra' – det till hör omvårdnad att deras patienters allmäntillstånd nedsätta aktiva av kommunal s k vårdomsorg – utan att PAL patientansvarig läkare eller Lena Hjelmerus ansvarig ytterst ingriper. Genomgående tema i denna webbsida.


Patienten led ohyggligt – och hade då ändå efter en veckas anhörigtjat från måndagen när den finska sköterskan säger att 'inga problem' patienten glad i hågen – fått Alvedon – och doktorn Fritz 'inte har tid' utan låter sig anträffas per telefon följande jourdag, fredag. Ej heller rapporterar den finska sköterskan till Fritz varför sätta in smärtstillande utöver Alvedon. Patienten lider svårt och har inkommit för rehab efter grav hjärtförstoring och flera episoder hjärtfrekvens i flimmer upp till 200 per minut – tre varv innan abladeras – och behandlas på detta sätt. Hon kämpar – de ser ej skillnad på när 'pigg och glad' eller kämpande med deras uppmuntran. Ett rehab.


Någon smärtbelandling optimerade inte alls följande dag. Utan en anteckning av Pernilla Fritz säger så här;


'Får info om att pat är mer förvirrad. Vet ej hur hon ska göra vid måltid. Upplevs ha ont. Fått Oxynorm x 3 sedan 18-tiden igår kväll, ev insättning Oxycontin senare idag. BT 140/80, ej utsätta Triatec. Dotter har sovit hos pat ett par nätter, ser försämringen, upplever att hon blir lugnare av oxynorm., Pat har tydligen länge varit svårmotiverad och nedstämd.


Ska diskutera pat med dotter idag. Därefter ev några nya ordinationer.


Anteckningen är gravt felaktig och bristande. Den grundar sig på felaktig eller undanhållen information från den finska sköterskan, och på att Pernilla Fritz ej undersökt patienten att DIREKT få fram kotskadan som fanns DIREKT och tveklöst frampalpabel – visade sig efter veckor vara en kotkompression – men kunde varit en kotfraktur som skulle rehabiliteras varsamt.


Nu var det istället så att ej vårdpersonal FICK VETA KOTSKADAN utan när patienten stannade för smärthugg – efter att 'duktigt' ha gått med rollator – så SKÖT UNDERSKÖTERSKAN eller om det var ett biträde – PÅ DIREKT PÅ KOTSKADAN. Panikpåslaget kan den som läser detta tänka sig. Det finns exempel på värre helt klart, men här säger att samtliga patienter har det värre – då sådant som sker här överhuvudtaget kan ske på en Rehabavdelning som förutsätter lite extra kompetens hos sköterskor med personal.


Pernilla Fritz talar om 'dottern upplever'--- det är en variant som anhöriga iband får utstå även när sakförhållanden ges – och här tveklöst för Pernilla Fritz att ett status tagits av dottern att ej 'upplevelse' enbart av försämring – än mindre devierat till vad som är konsekvensen, pålagringen kallad, att bli nedstämd och inte orka kämpa kallat 'svårmotiverad'.


Lena Hjelmerus bär ansvar och har – bör ha gått in och läst i journal som överläkare för Pernilla Fritz – om än bakom en dator borta vid Långsjön där TÄDs kontor håller hus. Och DIREKT sett – kontaktat och ställt frågorna, manat till åtgärder, undersökningar som nu Pernilla Fritz av någon anledning ej kommit att tänka på – det brukar underläkare göra.



Så kan vi ta med slutanteckningen.


Diagnosen är 'R52.9 Smärta eller värk, ospecifierad.


En vanlig diagnos vid smärta som ej går att lokalisera. Men det gör den här. En HELT TYDLIG KOTSKADA och om fraktur eller kotkompression måste man röntga att avgöra, röntgar gör man att se SVÅRIGHETSGRADEN och mobilisera försiktigt – ej låta som nu utan att någon informerat – ett ungt biträde – eller undersköterska – säga 'hon måste upp och gå, och här får vi inte sitta stilla, det här är en rehab, och när hon hade ont och stannade (till slut medgav man att faktiskt så var ej 'inga problem) så sköt jag på så här (och hon visade hur hon tog tag i byxlinningen, lyfte den och tryckte på – direkt på kotan). Kotan hade om fraktur kunnat ge förlamning i hela nederkroppen.


På Stortorps Rehab.


VARFÖR finns ej denna undersökt ens av läkaren eller noterad i journal vidare från sköterskan;


Jo för de hade haft grindarna uppe att patienten fallit så svårt? Det kan vara en anledning – att ej de skulle skyllas för fallet. Ej sällan i boenden – med lägre vårdnivå och där PAL ej bryr sig om att kunna ta sitt medicinska ansvar – nämligen vara tongivande öppenhet att verkligen observationer görs och når henne eller honom.


I slutanteckningen vårdtid 07-0914-070923 sägs vidare.

Anhöriga har hittills avböjt vidare utredning enl ant från ger HS.


Märk detta – är det en viktig mening att upplysa om i en slutanteckning. I journal från HS bör framgå att ej utredning görs i akuta sjukdomsskeden, och att avböjt eftersom bromsmedicinering – om diagnos kunde ställas om något år när återhämtad – ej kunde ges.


Pernilla Fritz säger sedan 'hade ett samtal med dottern 18/9, dottern var då mycket nöjd med vården på boendet. Hon anser inte att man skall ta pat till sjuhuset i onödan, anser att hon har det bra här. Dottern har även sovit kvar ett par nätter hos mamman då hon också har observerat henne natttetid. Har då varit ökat orolig och önskat kliova ur sängen vid ett flertal tillfällen.

Under dagens rond den 25/9 framkommer att pat har fått ökad smärta och dottern önskar ta pat från boendet och söka vård på en annan vårdnivå för mamman. Enligt kommunens handläggar har pat således inte sin plats kvar utan är utskriven från korttidsboendet på Stortorp, avd 3'.


Denna Slutanteckning är 'friserad'. Pernilla Fritz återger samtal från fredag första veckan efter ankomst – då 'dottern' ännu var nöjd. Hon säger inget om att dottern tjatat till sig att vistas under natten på en madrass, villket en ung sköterska – dvs nyutbildad med en annan inställning och modernare – medgett. Det vanliga är att anhöriga får stanna med de sina på rehabavdelningar om särskilda tillstånd. Och här fanns en fallrisk tydlig att falla igen. Egentligen får anhöriga inte det – och det väckte tisseltallel hos kvällspersonal, avvaktande.. och undersköterskans avund om orättvisa 'varför ska du få stanna hos din mamma när inte andra anhöriga får det'.


På Stortorps rehab finns ett anhörigrum – där anhöriga kan vistas – medan de sina faller som här ur sängen igen då extravak aldrig längre ges av det skälet – eller dör – då de ej är närvarande men finns på Rehab.


Anno dazumal. Britt Marie Karlen och respektive enhetschef ansvarig för det.

Liksom Lena Hjelmerus som säger att ej förenligt med ansvar över medicinskt tillstånd, allmäntillstånd att så ej är fallet. Att omvårdnad ej skulle höra samman med medicinskt ansvar är en yttterst gammalmodig uppfattning – som Lena Hjelmerus och de PAL som sedan finns företräder, utbredd inom geriatrikerkår och sannolikt allmänläkare som har boenden – i de decennier som varit.


DÄRFÖR sker sådant som i detta fall. OCH KAN OMÖJLIGT handla om ett enskilt fall.


Så det blir inte riktigt – att ej fått rapporterad en kotskada i status vidare från sköteskan, att sköterskan själv ej känt efter vilket sköterskor gör (utom i Huddinge)  och ej heller underläkaren på plats företar en undersökning utan ger 'oro' 'förvirring' 'låter förstå demensutveckling men ej utredd' istället för att undersöka smärtlindra och förstå sådant som konsekvens av smärtillstånd. Det är riktigt att ej flytta patienter i onödan eller skicka – som här när så tydligt i status att en datortomografi kunde besparas.. Kotkompressionen förvärrades – smärtlindring gav ej – tvingande mobilisering 'upp på bena' med tryck på en kotskada vårdpersonal aldrig fick informerade eller märkte själva.


Stortorps Rehab år 2007 – knappast mer idag. Dottern fick ej stanna vid fortsatt än värre smärttillstånd – med panikpåslag då smärthugg vid varje rörelse – att somna efter timmar väntan på en liten dos Morfin – som en sköterska på Rehab ej kunde ge ur sitt förråd – utan att vänta på en jourhavande med minical först att ringa tillbaka. En liten dos att släcka i sömn, för ett par timmar innan färdigt igen.


Stortorps RehaB ÅR 2007 – under Lena Hjelmerus Team Äldre Doktorn som är som en 'vårdcentral' för boenden då 26 stycken och den största i Sth län, landstingsanknuten läkarverksamhet med Sten Fredriksson som ansvarig för Team Äldre Doktorn, Stefan Kallström Jansson lättsamt trevlig och helt bekymmerslös – läkare för samtliga läkare i landstinget.


En bra bit från operativa skeenden och smärta och lidande – på sina föreläsningar i den lätta miljön på SLSL Stockholms Läns Sjukvårdsområde. Vi ska gå närmare in på hur SLSO skötte Team Äldre Doktorn – vart pengarna gick de tjänade konkret uttryckt. De som sedan också kan bli patienter – på Stortorps Rehab – sedan förstås – inte nu – att de behöver göra ordentligt sin uppgift – som kan vara ett lättsamt sätt att bry sig – och gå hem nöjd från arbetet för dagen. Fredriksson och Kallström Jansson liksom Hjelmerus vid sin dator – lever i 'den andra världen'.


Pernilla Fritz skriver efter denna vårdtid ett utomordenligt intygande om dottern som behöver inställa sin resa för moderns skulle att pengar åter 'moderns stora stöd'.. Tack för den.


Det intyget kan sedan användas bland andra mot Britt Marie Karlen som juli 2011 efter åtgärder av socialt våld och utöver befogenheter för en förvaltningschef enligt Socialtjänstlag – påstår att modern mår 'psykist dåligt' av dottern som blandar sig i vård etc och ljuger öppet och lägger ansvar hos patienten ifråga – som ett påstående sagt av henne, modern alltså.


Äldreomsorgen i Huddinge kommun – och knappast enskild – och ett exempel på varför vi ser så många barocka klagomål bland de som når nyhetsmedia – och representativt för Huddinge äldreförvaltning eftersom så konsekvent över tid --- av direkta felaktigheter och GENOMGÅENDE lägga ut som patientens – den boendes eget ansvar – eller 'förvirring'.


En IVO myndighet för äldrevård med lätt kritik – i de fall som går till media – i överigt genomgående en oseriös för äldrevård och medicinska frågor samhällskostnadskrävande inspektionsmyndighet med helt okvalificerad produktion av papperstexter – rutinproduktion utan att stämma av med eller kräva underlag.


Kort sagt ett IVO för äldrevård som är kostnadskrävande *Kejsarens Nya Kläder' – se den punkten närmare och saktligt motiverat.


Vidare i de journaler som IVO – Kejsarens Nya Kläder nu kallat – tidigare Region Öst Socialstyrelsen i detta fall – som de inhämtade och valde ej se några som helst fel i eller att kritisera - – utan något yttrande från någon genomgång av granskande läkare.


Så knyter vi ihop säcken – av det som smärtar och går sönder på rum 39 på Stortorps rehab år 2007 – i det enskilda allmängiltigt för patienter på Stortorps Rehab som en helt rimlig slutsats.


Därmed denna flik avslutad.



.