CTRL +/- FÖR TÖRRE ELLER MINDRE TEXT
UNDER UTARBETANDE OCH JUSTERAS SEDAN MED MELLANSLAG OCH RÄTTADE STAVNINGAR MEN LÄGGS UT SOM ANGELÄGEN DIREKT.. OM ÄN MYCKET AV SAMMA IGEN ATT SÄGAS IGEN
Du är ---> Avsnitt 25
Bouppteckning - boutredningman
Lagen.nu - kanske svårtillgänglig för gemene man sammanfattas i utdrag ur Kap 19 och 20 Ärvdabalken, ÄB
I detta webbfall fanns försåld villa inköpt 40 år sedan, några års värdestegring av BR som sedan försålts, några besparingar i värdepapper och en arvedel i en skogsfastighet av måttligt ekonomiskt värde. Dvs en mindre förmögenhet efter ett långt och strävsamt gott liv med idag rimlig standard.
- o -
Kap 19: § 1 Då dödsbodelägare begär det skall rätten förordna att egendomen skall avträdas till förvaltning av boutredningsman samt utse någon att i sådan egenskap handha förvaltningen. Etc..
§4 Där det prövas erforderligt må flera boutredningsmän förordas. Etc..
§ 5 Vill boutredningsman frånträda sitt uppdrag och visar han skälig orsak, skall han av rätten entledigas. Finnes boutredningsman icke vara lämplig eller bör han av annan särskild orsak skillas från uppdraget skall han entledigas, då det begäres av någon vars rätt är beroende av utredningen eller förhållandet eljest varder kunnigt. Etc..
§ 6 Göres av samtliga delägare ansökan att boet ej längre skall förvaltas av boutredningsman och är ej för handen som i § 1 andra stycket sägs (ej återgivet ovan) skall rätten med boutredningsmannens entledigande förorda därom.. etc
§ 11 Boutredningsman har att med iakttagande av vad nedan är stadgat, företaga alla för boets utredning erforderliga åtgärder. Finnas tillgångarna ej förslå till gäldens betalning skall boutredningsmannen söka träffa uppgörelse med borgenärerna. OM uupgörelse ej kan nås och delägarna ej fylla bristen samt ej heller offentligt ackord kommer till stånd, skall boutredningsmannen avträda bouets egendom till konkurs.... Etc.
(Info Dödsboet är Gäldenär och betalar gälden till borgenär för kostnader den avlidne hade i livet ännu ej betalda. Boutredningsman företräder här Dödsboet och beslutar ej övriga bodelägare om oenighet).
§ 12a Boutredningsmannen företräder dödsboet mot tredje man samt äger att tala och svara i mål som rör boet, väcka och föra talan som part i eget namn men för boet räkning, om övriga delägare är motparter i målet och boutredningsmannen avstår från att föra boets talan. Delägare som har väckt talan har rätt till ersättning av dödsboet för kostnaderna i målet, i den måna kostnaderna täcks av det som kommit boet til godo genom rättegången.
§ 14 Till dödsboet hörande penningmedel, som görs räntebärande genom insättning i bank eller marknadskreditföretag, skall sättas in i boets namn.
§ 17 När dödsbodelägare begär det eller rätten eljest prövar lämpligt, skall rätten förordna god man att öva tillsyn å boutredningsmannens förvaltning, så framt boutredningsmnnen icke ställer säkerhet för ersättning som han kan finnas skyldig att utgiva. Gode mannen äger genomgå räkenskaper och andra handlningar ävensom verkställa inventering av egendomen. Han skall, på föreläggande av rätten eller framställning av delägare, meddela upplysningr om boet och dess förvaltning samt, där anledning föreligger till anmärkning, göra anmälan hos rätten.
Är god man ej utsedd, äger rätten, på ansökan av delägare eller eljest, förelägga boutredningsmannen att avgiva redogörelse för sin förvaltning eller ock förordna någon att granska förvaltningenoch därefter avgiva berättelse.
§ 18 Boutreningsman är pliktig att ersätta skada, som han uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar dödsboet eller någon, vars rätt är beroende av utredningen.. Etc.. (?? Gäller detta även ineffektivitet, försummelser, inhämtande uppgifter av boutgivare, tillgänglighet, bemötande...?? )
§ 19 Om talan å boutredningsmans förvaltning gäller vad m syssloman är stadgat. Klandertalan må föras av envar delägare. Den som anställt klandertalan är berättigad att av dödsboet erhålla ersättning för rättegångsostnaden. I den mån den täckes av vad genom rättegången kommit boet till godo. Boutredningsmannen äger av dödsboet erhålla skäligt arvode även som ersättning för sina kosntader. Etc..
Kap 20 Ärvdabalken. Om bouppteckning och dödsboanmälan.
§ 1 Bouppteckningen skall förrättas senast tre månader efter dödsfallet, om inte Skatteverket efter ansökan inom samma tid med hänsyn till boets beskaffenhet eller av annan särskilt orsak förlänger tiden.
§ 2 Dödsbodelägare som har egendomen i sin vård, boutredningsman eller testamentsexekutor skall bestämma tid och ort för bouppteckning samt utse två kunniga och trovärdiga gode män att förrätta den. Samtliga delägare skall kallas i god tid till förrättningen. Etc..
§ 3 I bouppteckningen ans dagen för förrättningen, den dödes fullständiga namn.... Osv Av bouppteckningen skall framgå vilka som närvarat och släktskap etc..
§ 4 Den dödes tillgångar och skulder antecknas sådana de var vid dödsfallet. Därvid anges tillgångarnas värde och skuldernas belopp. Etc.. spec detaljerat..
§ 6 Den som vårdar egendom en eller som i övrigt bäst känner till boet skall såsom bouppgivare lämna uppgifter om boet. Varje delägare samt efterlevande make eller sambo skall på anmaning lämna uppgifter till bouppteckningen.
Bouppgivaren skall på handlingen teckna försäkran på heder och samvete att uppgifterna till bouppteckningen är riktiga och att inga uppgifter avsiktligt harutelämnats. Bouppgivaren skall bekräfta sina uppgifter med ed, om talan om edgång förs av någon vars rätt kan bero därav eller av boutredningsman eller testamentsexekutor. Samma skyldighet har dessutom dödsbodelägare samt efterlevande make eller sambo som inte har varit bouppgivare. Även andra personer som har tagit befattning med boet kan åläggas att bekräfta uppgifterna i bouppteckningenunder ed. Gode männen skall på handlingen intyga att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd,
§ 9 Skatteverket skall se till att bouppteckning när sådan krävs, förrättas och ges in inom föreskriven tid. Etc...
Skatteverket skall registrera boupppteckniingen och förse den med bevis om detta. Registrering av bouppteckningen får inte ske, om det inte framgår att vid bouppteckningen har gått till på det sätt som sägs i detta kapitel. Är bouppteckningen bristfällig, får skatteverket med föreläggande av vite utsätta tid inom vilken bristen skall avhjälpas.
Den som är skyldig att lämna uppgift till bouppteckning får föreläggas vid vite att fullgör sin skyldighet.
§ 10 Blir en ny tillgång eller skuld känd efter det att bouppteckning har förrättat s eller upptäcks annan felaktighet i bouppteckningen, skall tilläggsbouppteckning innehållande tillägg eller rättelse förrättas inom en månad.
Kap 21 Om den dödes skulder
§ 1 Innan en månad förflutit efter det att bouppteckning förrättades eller, om boet förvltas av boutredningsman, uppgörelse ar träffats med samtliga borgenärer om betalningen av skulderna får en skuld betalas endast om det med fog kan antas att betalningen inte är till skad för borgenärerna.
§ 4 Sker bodelning eller arvskifte innan den dödes o h boets andra skulder har betalats eller medel till deras betalning har ställts under särskild vård, skall bodelningen eller skiftet gå åter.
Är skulderna inte större än att de kan betalas av den dödes tillgångar och om han var gift, vad som av den andra makens egendom skulle ha belöpt på hans lott ...etc, skall återgången begränsas till vad som behövs för att skulderna ch kornaderna för boets förvaltning ska kunna betalas. Vad som sålunda behövs skall utges av delägarna i förhållande till vad var och en av dem har fått för mycket vid bodelningen eller arvsskiftet. I övrigt skall bodelningen eller skiftet bestå. Etc..
Kap 23 Om arvsskifte
§ 2 Mot någon bodelägares bestridande får skifte ej företas innen bouppteckning har förrättats och alla skulder har betalts eller medel till deras betalning har ställts under särskild vård eller uppgörelse har träffats som innebär att delägaren inte svarr för skulderna.
§ 4 Över arvsskifte upprättas en handling som skrivs under av delägarna.
-----
Boutredningsman tillsatt av tingsrätten är idag begärd entledigad. En boutredningsman tillsatt av tingsrätten ersätts av dödsbo och är neutral och opartisk, oberoende i förhållande till bodelägare och föregående handhavande, förvaltare, gode män, myndigheter.
I detta framgår åter att 'föregående handlingar i ärendet har påverkat boutredningsmannen att ej fylla kriteriet 'oberoende'.
Anger i yttrande till tingsrätten ovidkommande som att polisanmälningar skett på bloggaren antydande att funnits skäl till utredning, utan egen uredning; ej tillgänglig för besked. Och att bloggaren skickat flertal mail också helt ovidkommande som antydan att bestrida kravet på att bytas ut och utan att uppge att antalet svarsmail var 5 st 8 sept - 15, dvs 9 månader ca efter tillsatt i januari - 15. Plus ca 3 st vidarebefordrat för kännedom. Vilket säger att mailgång fortsatt eftersom ej svar. Hon uppger också tillgänglighet - så har ej varit fallet - tre minuters total telefonkontakt vid ca tre tillfällen; en receptionsbarriär; dom lähhrt in lapp med namn och telfonummer att hon ska kontakta när tid medges, vilket hon ej gör. Vad saken gäller; begäran om att besöka för information av och till boutredaren är ej möjlig. Initialt heller ej mail, sedan de skickats ändå. Ca 5 brev varav ett par rekommenderade att tilläggas. I formell ordning.
I detta fall en botutredningsman med a priori uppfattning som i enlighet med vad utgått ifrån Äldremyndigheten i Huddinge, förvaltningschef med förvaltningsjurist och en rad chefsfunktioner med en vårdorganisation därefter, vårdkultur.
Dvs ej oberoende i egen utedning förutsättningslös.
Vilket framkommer först 9 månader effter tillsatt i någon mån och först i yttrande till tingsrätten i anledning av begärd ersatt - tydliggör snarast en förutfattad attityd som aldrig dessförinnan kommunicerades, diskuterade, klargjordes som utredning.
Ännu oklart vad timkostnaden är om med eller utan moms i högre än vanligt timkostnad och mer än dubbelt nationell taxa - med eller utan moms aldrig angett när fakturerat som exempel.
Mer pågår alltså i detta. Vad gäller lag som ovan påläst och kanske av intresse för andra anhöriga blev det nödvändigt då boutreningsman ej var tillgänglig för information så som paragraf ovan faktiskt anger att ska vara.
Med tack till de jurister vid tingsrätt, skatteverk - bouppteckning, och förvaltningsrätt som gett besked om vad gäller och gett hänvisningar och referenser till egenstudier att sätta sig in i. Som boutredingsmän brukar ge - några kontaktade - som på några minuter gett vad besked kunnat ges med en gång utan extra arbete, mail, antal telefonsökningar etc.