chapter_15

                                                          Du är --->  Avsnitt 15


Regeringsformen §1 2 Rörelsefrihet -gäller även äldreboende och kan ej hävas annat än med tvångslagstiftning. Inom vård har endast psykiatri särskilda befogenheter. Som ej har varit aktuella i detta fall - gäller vid mycket speciell problematik att ej närmare gå in på.


Sociallagstiftning kompletteras.


Se även Socialstyrelsen punkt 6.

Godmanskap och förvaltarskap punkt 11.

Bouppteckning; bouppteckningsman punkt 25.


Hälsovårdslag; patientsäkerhet se punkt 5 IVO.

Lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område, LYHS 2 Kapitlet.


Kompletterande bestämmelser finns både i speciallagstiftning och i myndighetsföreskrifter, framför allt från Socialstyrelsen som ju också är tillsynsmyndighet för vården.


'Däremot har vi i Sverige inte nå om patientens ställning, till skillnad från vad som är fallet i många andra länder. Vad paenten kan förvänta sig av vården får istället utläsas indirekt av bestämmelserna om vårdgivarnas och personalens skyldigheter. Man kan dock inte utesluta att avsaknaden av en särskild lag med patientperspektiv har bidragit till att vissa frågor har blivit försummade, exempelvis när det gäller vård av patienter som av olika skäl inte kan bestämma för sig själv.'


'Syftet med hälso- och sjukvårdens regelverk är i första hand att ange vilka handlingar som är tillåtna eller påbjudna, dvs standarden för det ö n s k v ä r d a handlandet....' etc:


Ur LIV OCH DÖD' Martin Ingvar, Hugo Lagercrantz, Niels Lynge, Carl Johan Furst, Johan Frostegård, Elisabeth Rynning

---

Jfr Barnavårdslag; Skyldighet överta ansvar att anornda 'organisatoriskt lugn' dvs ordnat umgänge, skydd mot konflikt från personal finns. För äldre finns ej sådan lag. Vilket i Huddinge noga upplyst om att man ej befattar sig med., Det sker allmänt utifrån etik, vårdmiljö och kultur som sammantaget återverkar på allmäntillstånd och vårdmiljö på de flesta håll. Men ej i Huddinge. Där anhöriga och ytterst M görs ansvarig. Se punkt 6 igen IVO och Socialstyresen.


Viktigt är att allmänhet ej känner till vad gäller om intyg och fullmakter. Ref adv Glendor Marschman med hennes tillåtelse referera till, specialisererad på just testamentsfrågor och vad lagen säger i anledning av dessa och intyganden.

För testamenten gäller bevittning enligt särskilt lagstadgat. Det finns INGET LAGRUM för bevittning av fullmakter eller intyg att mer giltiga så som allmänheten ofta tror - så som kan ha uppkommit i analogi med lagstiftning om testamenten.

 

En fullmakt eller intyg gäller alltså ej mer om bevittnat eller ej som man i Huddinge tror.


Men det finns lokala regelverk som t ex banker som kräver bevittnad fullmakt; som ej sägs något om i lagtext.


Detta har i detta webbfall haft betydelse då Huddinge äldreförvaltning haft intresse skapa konflikt mellan anhöriga i anledning av bla detta för att undandra klander av sin tjänsteutövning. Som är vad är fallet - ej enskilt ärende som gäller vårdboende eller anhöriga.


Tillsynsmyndigheter för detta finns ej idag. Se punkt 5, 6, 16. Ej heller företrädare för de äldre - numera introducerat termen 'årsrika' i något avseende. Det går ej föra talan mot myndighetsperson. Försök har gjorts se punkt 27.


Punkt 32 igen; Boken om jävsliknande förhållanden mellan myndigheter av Kjell Olof Feldt med hustru bestickande i detta webbfall och flera bakom sekretessen, vårdsekretessen, patientsekretessen, det s k enskilda fallet att 'dölja sig bakom' att undgå insyn, kritik av vad än slag, konsekvenser.